Американският президент Барак Обама може все пак да се срещне с руския си колега Владимир Путин във Франция, стана ясно днес.

Обама отправи остри критики срещу Русия в началото на европейската си обиколка, която започна в Полша, предаде АФП. Той заяви, че може да възстанови доверието в отношенията си с Путин. За да стане това обаче, Русия трябва да покаже отговорно поведение, като изтегли войските от западните си граници и използва влиянието си в Югоизточна Украйна, за да бъде успокоена обстановката там. Обама поиска Москва да окаже натиск върху проруските сепаратисти и да ги накара да спрат с нападенията срещу правителствените войски на Киев.

"Владимир Путин трябва да направи своя избор за Украйна", каза Обама.

"Ако Кремъл покаже отговорно поведение, Щатите могат да възстановят част от загубеното доверие, като това естествено ще отнеме известно време", обяви президентът на САЩ на пресконференция след разговорите с полския си колега Коморовски.

Но, продължи ли дестабилизацията на ситуацията в Украйна от Русия, я чакат нови санкции, предупреди президентът на САЩ. Той допълни, че Путин трябва да признае за законни президентските избори в Украйна и лично да се срещне с новоизбрания й държавен глава Петро Порошенко.

Барак Обама изтъкна, че има намерение да съобщи всичко това лично на Путин по време на визитата си във Франция. И двамата лидери ще присъстват на честването на 70-годишнината от десанта на западните съюзници в Нормандия.

Белият дом обаче твърди, че среща между Путин и Обама във Франция не е планирана. Същото заявиха вчера и от Кремъл.

В навечерието на визитата си в Полша президентът на САЩ бе остро разкритикуван от Лех Валенса - един от хората с най-голям принос за падането на комунизма, съобщи Си Ен Ен.

"Суперсилата не си върши работата", каза бившият полски лидер пред местната телевизия ТВН24.

"Така светът се намира в опасен момент и може би редица лоши неща се случват именно защото няма лидерство", допълни Валенса, който на президентските избори в САЩ през 2012 г. открито подкрепи главния съберник на Обама - републиканеца Мит Ромни.