Валутният съюз в сегашната си форма е неспасяем. Държавите от еврозоната не провеждат необходимите реформи, на политиците им липсва решимост и солидарност. Еврозоната може да продължи да съществува, но не при сегашните 19 държави членки. Най-вероятно Италия, Гърция и Португалия ще я напуснат.

Тази теза излага известният американски икономист и Нобелов лауреат по икономика за 2001 г. проф. Джоузеф Стиглиц (73 г.) пред германския в. “Ди Велт”.

Стиглиц от 1997 до 2000 г. беше главен икономист на Световната банка, а от 2011 до 2014 г. - президент на Международната икономическа организация. В момента е университетски преподавател в САЩ.

“Липсва решителност. Загрижен съм от мудността при вземането на решения в Европа. В крайна сметка политиците се обединяват по необходими стъпки, но след това всичко се блокира, започват спорове и времето минава. На Европа й лисва солидарност”, заявява проф. Стиглиц.

Според него поради тази причина през идните години еврозоната ще се разпадне. Тя нямало да изчезне изцяло, но нямало да е и в сегашния си вид и формат. 

“Когато разговарям с италианци, долавям, че разочарованието от еврото расте. На италианците им става ясно, че при еврото държавата им е блокирана”, казва професорът.

“След десет години все още еврозоната ще съществува, но въпросът е как ще изглежда тя. Крайно невероятно е да има 19 членки. Трудно е да се каже отсега кои ще запазят членството си”, допълва видният икономист.

Той припомня, че де факто Германия вече е приела излизането на Гърция от еврото. Стиглиц припомня позицията си, че още преди години е съветвал Гърция и Португалия да излязат от еврозоната. Той продължавал да е на това мнение.

Видният икономист можел да изброи редица реформи, които са крайно необходими, за да действа еврозоната успешно. Това му се струвало излишно, тъй като не вярвал, че правителствата на държавите от еврозоната биха се съгласили на трудни стъпки. Ето защо единствената реална опция да се съживи парализираната икономика на континента била зоната да се разцепи на северна и южна.

“Кризата започна в САЩ, но там икономиката отново се съвзема, докато в еврозоната тя продължава да куца”, е мнението на Стиглиц.

Двете икономически сфери - САЩ и Европа, имали много общо помежду си – капитал, подземни богатства и институции. Голямата разлика била общоевропейската валута.