Таванът за човешка възраст вече е достигнат и вече няма да може да се живее по-дълго от регистрираните досега рекорди, пише сп. "Нейчър".

Това се казва в специален доклад, публикуван от учени от Медицинския колеж "Алберт Айнщайн".

От XIX век насам средната продължителност на живота се е увеличавала почти непрекъснато. Това е ставало благодарение на подобряването в общественото здравеопазване, диетите, околната среда и други сфери.

Така например родените днес бебета в САЩ живеят средно по 79 години в сравнение със средната продължителност от 47 години за американците, появили се на бял свят през 1900 г.

От 70-те г. на ХХ век насам максималната продължителност на живота - тази, до която доживяват най-възрастните хора - също се е увеличила. Но според изследователите от колежа "Айнщайн" дълголетието си има таван и ние сме го достигнали.

"Демографите и биолозите настояват, че няма причина да смятаме, че настоящото увеличаване на времетраенето на живота скоро ще свърши. Но данните ни ясно показват, че горната граница е достигната и това се е случило през 90-те г. на ХХ век", смята специалистът Ян Фейх.

Той и колегите му анализирали информация от базата данни за смъртността. Там се съхраняват данни за смъртността и населението от над 40 страни. От 1900 г. насам тези страни в общи линии показват намаляване на смъртността на стари години. Всяка група родени, т.е. хора, появили се на бял свят в една определена година, които доживяват до старост (70 или повече години) се е увеличавала всяка следваща година. И така се покачвала средната продължителност на живота.

Но когато изследователите проучвали увеличаването на възрастта на столетниците, те открили, че продължителността стигнала до 100 години, след което рязко спаднала. И това нямало нищо общо с годината на раждане.

"Това откритие показва спад в намаляването на смъртността на стари години и възможен таван за продължителността на живота", отбелязва проф. Фейх.

После екипът му проучил данните за максималната възраст при смърт от Световната база данни за дълголетие. Вниманието на учените било съсредоточено върху хора, за които било потвърдено, че са доживели до 110 г. или повече, между 1968 и 2006 г. в четири страни, където има най-много дълголетници. Това са САЩ, Франция, Япония и Великобритания. Оказало се, че възрастта, на която тези хора умирали, бързо се вдигнала между 70-те е началото на 80-те г. на ХХ век. Тя обаче достигнала тавана си през 1995 г., което според специалистите е поредното доказателство за наличието на горна граница.

А през 1997 г. починала 122-годишната французойка Жана Калман. Тя е най-възрастният регистринран досега жител на Земята.

И така учените смятат, че максималната продължителност на човешкия живот е средно 115 години. Жана Калман била сметната за уникален случай. 

А абсолютната горна граница на живота е 125 години. С други думи това означава, че възможността в определена година да видите човек да доживее до тази възраст, е 1 на 10 000.