БРЮКСЕЛ - Европейската десница не е изгубила доверие в Цветан Цветанов въпреки присъдата за злоупотреба с власт, която той получи на първа инстанция.

Председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол днес прие заместник-председателя на ГЕРБ и изрази задоволство от резултатите на партията спечелила европейските избори у нас на 25 май. 

"Имам доверие в правосъдието, както навсякъде", каза Дол по повод жалбата на Цветанов срещу  присъдата от четири години затвор за отказ да разпише СРС, която му даде Софийски градски съд (СГС) на първа инстанция. 

"Мисля, че е време да се смени правителството в България", заяви още Дол. Той се обоснова с изборните резултати, както и с процедурите за нарушение на европейското законодателство срещу страната ни. 

"Трябва да има предсрочни избори, ако това не стане, надявам се, че народът ще си даде сметка какво се случва", каза още той.

Дол посочи и че ГЕРБ не бива да бойкотира парламента. "Винаги съм им казвал: Оставате, трябва да се прилагат демократичните правила и да трябва да се опитва да се събори правителството по демократичен начин".

Цветанов обеща ГЕРБ "да използва всички парламентарни способи, за да докаже, че това правителство няма място в днешното управление на страната". ГЕРБ обаче не разговаря с нито една от партиите в парламента, които подкрепят правителството на Пламен Орешарски, каза още той.

"Морално е всяко едно правителство да си отиде след такъв разгром на избори", заяви Цветнов и допълни: 

"Аз съм убеден, че в един следващ парламент мнозинството ще е силно дясноцентристко. Убеден съм, че Реформаторският блок  ще намери своето място в един следващ парламент и заедно с депутатите от парламентарната група на ГЕРБ ще имаме едно сериозно парламентарно мнозинство, за да можем да върнем доверието на Европа".

"Говорихме с тревожност за констатациите и препоръките, които дава Европейската комисия към България относно сивия сектор, реформите в пенсионната област, всичко свързано със сферата на образованието и, разбира се, финансовата дисциплина", каза Цветанов.

Той заяви и че България не бива да се конфронтира с ЕС за проекта "Южен поток".

"В тази посока няма как да се правят компромиси въпреки важността  на подобни геостратегически проекти, които могат да бъдат от интерес за Европа, но спазвайки европейското законодателство. А това българското правителсто не прави и не направи въпреки препоръките, които бяха дадени от Европейската комисия", каза още Цветанов. 

Той не коментира твърдение на енергийния министър Драгомир Стойнев, че при избора на изпълнител за „Южен поток“ сегашното правителство е използвало методика на предишното.

"Не знам какво е казал той. Знам, че процедурата беше стартирана в края на декември и беше приключена в началото на януари. Сами разбирате, че такъв кратък период от време винаги се създава усещането за непрозрачност, винаги остава усещането за задкулисие", заключи бившият МВР шеф.

Еродепутатката Мария Габриел пък бе избрана за ръководител на делегацията на ГЕРБ и е между кандидатите за заместник-председател на политическата група на ЕНП. За неин лидер е предложен германецът Манфред Вебер, досегашен зам. председател.