Със свой протокол отпреди няколко дни петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) прекратява едно административно производство и изпраща отново едно дело на тричленния състав, за да "изпълни надлежно процедурата по връчване на решение".

Делото е № 3719/2016 г., по жалба на Министерството на правосъдието в лицето на Христо Иванов срещу решение на Висшия съдебен съвет, с което освобождава Петьо Петров - Пепи Еврото.

Легендарният бивш шеф на столичното следствие е освободен от съдебната система по негова молба на 29 април 2015 г. от ВСС - решение, което след това бива атакувано от кого ли не. Включително - леко изненадващо - и от Върховната касационна прокуратура, макар че първо прокуратурата направи ревизия на работата на Еврото (докато бе шеф на собствения й следствен отдел) и реши, че всичко е тип топ. Така той има възможност да напусне "между капките"...

Почти година и половина след оставката си магистратът с многозначителен за професията прякор е затънал в дисциплинарки, актове за обжалване, опити за прекратяването им, обжалване на опитите за прекратяване, на освобождаването му и т.н.

Клуб Z вече писа за странностите, които се случват в течение на времето дори на върховното ниво, щом работата опре до Петьо Петров. Съдия Диана Добрева от ВАС тогава разказа, заставайки с името си пред медията ни, как касационното дело било разпределено по интересен начин от зам.-председателя Боян Магдалинчев не точно на състава, който е наред (ВАС е единственото място, където само докладчикът се тегли със системата за случайно разпределение, а другите биват посочвани, б.а.)

Та, делото, с което Христо Иванов опитва да спре пускането на Петьо Европо по живо, по здраво от системата, бе обявено за решаване от 5-членния състав на 19 май т.г. Но тогава съставът го върна в зала, защото в полза на напусналия магистрат най-изненадващо започна да работи.... т. нар. съдебна реформа. С две думи - съставът постанови, че след измененията в ЗСВ и в основния закон, е отнета компетентността на пленума на Висшия съдебен съвет да назначава, премества, повишава, освобождава магистрати. За съдиите вече е компетентна съдийската колегия, а за прокурорите и следователите – прокурорската, т.е. - старият юрисконсулт със старото пълномощно "не работи". Шанс... какво да правиш...

Какъв е сега проблемът с решението на 3-членния състав, което му бива върнато? 

Че Еврото не е уведомен... За съдебно заседание на 29.09.2015 г. Петьо Велков бил призован по месторабота - в... СГП, Следствен отдел, кабинет 705. Призовката по делото за тази дата е получена от Е. П., като получателят е вписал, че е "брат, пълнолетен".

Да отбележим простия факт, че на дата 17 август 2015 г. "Правен свят" съобщава и къде аджеба е Еврото - адвокат е във Видин.

Сагата с пустия неоткриваем Петров продължава със следващо призоваване по телефон, после с друго - на чисто нов адрес, като пък съобщение е върнато с отбелязване, че адресът е посетен 3 пъти и са оставяни съобщения на входната врата на блока, които не са потърсени. Накрая по-висшата инстанция приема, че тричленката неправилно е приела, че Петров е уведомен за решението й. Което не е в негова полза и съответно се нарушава елементарното му право на защита.

"Първоинстанционното решение е неблагоприятно за настоящия ответник П. В. П. Настоящият петчленен състав, с оглед на всички тези факти установява, че тричленният състав на ВАС не е изпълнил надлежно процедурата по връчване на решението на първоинстанционния съд и връчване на препис от касационната жалба", постановяват 5-имата върховни съдии (оригинала на решението може да видите тук).

 

Къде е Еврото?

 

Ами ето къде - в адвокатската колегия на Видин:

Ако след случаи като този, при който Интерпол издирваше Брендо с червена бюлетина по цялата планета, а той се разхожда из Съдебната палата в София, и този ви се струва като виц, не се смейте...

Спомнете си как един издирван банкер - Цветан Василев, отделя специално внимание на Петьо Петров в едно от своите интервюта - с думите как някогашният му ортак Делян Пеевски го хвалел:

"Гениален изрод е Петьо Еврото - дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение на когото кажеш."