Руското военно министерство разглежда възможността да си възвърне военните бази в страните, където ги е имало по времето на СССР.

Това заяви през журналисти в Думата зам.-министърът Николай Панков, предаде Нюз.Ру.

"Занимаваме се с това. Виждаме този проблем", отговори той на въпрос дали руските военни планират да се завърнат в базите на страни като Виетнам и Куба.  Панков не пожела да навлиза в подробности. Но призна, че в момента ръководството на министерството преосмисля решенията за ликвидирането на базите в тези държави.

В Кремъл не коментираха плановете на военното ведомство.

Наскоро военният министър Сергей Шойгу заяви, че Русия смята да развива военните си бази зад граница, по-специално в Киргизстан, Таджикистан и Армения.

Въпросът за подновяването на дейността на базата край Лурдес в Куба излезе на дневен ред през 2014 г. Медиите писаха, че преговорите започнали на фона на кризата в Украйна. Според в. "Комерсант" тогава Москва и Хавана постигнали принципна договорка радиолокационният център там да бъде отново използван от руската рмия. Президентът Владимир Путин обаче тогава опроверга тези твърдения.

Радиоелектронният център в Лурдес започва работа през 1967 г. През 2001 г. Путин обяви ликвидирането на базата от икономически съображения. Година по-късно от нея се изтегли целият руски контингент.

Виетнам пък предава военноморската си база си край град Камран за безвъзмездно използване от СССР прлез 1979 г. Москва праща там своята 17-а оперативна ескадра. Така съветският Тихоокенски флот контролира южната част на Пасифика и целия Индийски океан. също през 2001 г. Путин обяви изтеглянето на военнослужещите от Камран.

Две години по-късно обаче Ханой и Москва подписаха споразумение за създаване на съвместна база за обслужване на подводници в Камран, а след още една година - за използването й от руски бойни кораби. От 2014 г. там се обслужват самолети "Ил-78", зареждащи във въздуха бомбардировачите "Ту-95МС".

През август 2015 г. Русия прати своя авиационна група в Сирия, след като сключи договор с режима на Башар Асад. А само месец по-късно самолети на Москва започнаха да нанасят въздушни удари в арабската република. Москва твърди, че удря обекти на „Даеш“ („Ислямска държава“). Западът обаче я обвинява за гибелта на много цивилни.