Статията във „Форбс“, която съвсем не ласкаво анализира поведението на България и специално на премиера Бойко Борисов при смяната на кандидатката за генерален секретар на ООН Ирина Бокова с Кристалина Георгиева е „лична позиция на автора, а не на „Форбс“.

Това стана ясно от думите на Борисов днес в Шумен, където заедно с екоминистърката Ивелина Василева откри пречиствателна станция.

„Не се месим в нещата, които пише някой блогър, това си е негово лично право“, каза премиерът.

Според автора Мелик Кайлан кандидатурата на Бокова е била „шансът за малка, древна България да блесне на световната сцена за първи път от хилядолетие, вероятно чак от пристигането на българите по сегашните им земи на коне от Централна Азия“.

Той пише още, че ако България беше нормална страна, премиерът й сега щеше да е подал оставка и правителството да е паднало. Защото решението за смяна на кандидатите било лично на министър-председателя.

"Борисов би трябвало да знае, че Георгиева никога няма да спечели, че тя никога няма да преодолее руското вето. Всички останали го знаеха. Дори аз го знаех", пише Кайлан във „Форбс“.

В Шумен премиерът първо благодари „на отчето“ за благословиите, после честити рождения ден на Ивелина Василева, на която „направихме подарък“ с пречиствателната станция и подхвана предшественика си на поста Пламен Орешарски.

„Пречиствателната станция беше един провален обект, за който жителите на Шумен трябваше да извадят от джоба си 49 милиона и да ги върнат обратно. Бях много толерантен досега, но трябва явно всеки ден да се напомня за катастрофата, в която само за година и половина ни въведоха Орешарски и издигналите го партии. Винаги съм се съобразявал какво говоря, за не влизаме в сблъсък, но трябва да им се напомня всеки ден“, каза Борисов.

Той добави, че това 51-вата пречиствателна станция.

„Всичката тази смрад се е изливала в река Камчия, от там във водите, от там в почвата, от там във въздуха. И после казваме - ние сме най-болната нация“, добави премиерът.

После разказа, че с допълнителна финансова помощ сега е завършен проект, започнат през 1988 година. А в Шумен вече са направени инвестиции за 62 млн. лева в екология и здраве за над 100 000 души.