Кандидат-президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков и лидерът на ДСБ Радан Кънев коментираха във фейсбук думите на кандидат президента на ГЕРБ Цецка Цачева, че не би оттеглила подкрепата си за кабинета на Пламен Орешарски през 2013 г.  Именно това направи тогава президентът Росен Плевнелиев, веднага след като парламентът избра за шеф на ДАНС депутата от ДПС Делян Пеевски, което предизвика огромни протести. Цачева обаче се аргументира, че президентът трябва да може да работи с всяко легитимно правителство.

Ето коментарът на Трайков:

"Днес по Нова телевизия г-жа Цецка Цачева даде да се разбере, че на мястото на президента Плевнелиев и на стотиците хиляди протестиращи, не би оттеглила доверието си от кабинета Орешарски. Ето какво Ви предлагат да си изберете! Защото аз и от ген. Радев очаквам същият отговор. Тези хора нямат силата да бъдат свободни".

 

 

Ето какво написа и Кънев:

"Президентът е пазител на закона от крайна инстанция, последен окоп пред беззаконието и заграбването на държавата. И преди повече от три години, президентът Плевнелиев изигра тази конституционна роля достойно и смело, и плати огромна цена за това решение - стана жертва на медийната машина на мафията.

А днес кандидатът на ГЕРБ г-жа Цачева заяви, че не би постъпила по този достоен начин. Би се снишила, както повелява етичният кодекс на двете партии, в които е членувала. Кандидатът на БСП, генералът без лампази Радев, не отговори. Нямаше как да отговори, защото избяга от дебат с уж основния си противник.

Двете "системни" (по Цветанов) партии разиграват отблъскващ театър, но не могат да прикрият истината - че са две от трите лица на управляващото статукво..."