Началото на „Киномания“ отново ще бъде с български филм. Миналата година пред пълната зала 1 на НДК бе представен „Каръци“ на Ивайло Христов, завоювал по-рано Голямата награда на Московския кинофестивал. А сега „Слава“ – вторият филм на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов – ще открие 30-ото издание на фестивала. Зрителите ще могат да го видят на 17 ноември.

Филмът е основан на действителни събития и разказва за кантонер, който намира разпилени на жп релсите милиони левове, които предава на полицията. Властта го награждава за доблестната постъпка с ръчен часовник, който… не работи, а пиарката на министерството губи неговия, спомен от баща му. Оттук започва борбата на обикновения човек за запазване на достойнството си.

В „Слава“ ще видим влизат Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова. Продукцията спечели 5 отличия от „Златна роза” – Специалната награда на град Варна, за сценарий и операторско майсторство (поделена), на СБФД и на акредитираните журналисти; 2 награди от Задар – Голямата награда и Награда за най-добър актьор на Денолюбов; както и Диплом на Федерацията на кинообществата от фестивала в Локарно.

Билетите за „Слава“ са вече в продажба на цени от 8 лева, с намаление – 6 лв. за ученици, студенти и пенсионери.

От 17 ноември до 1 декември „Киномания 2016“ представя някои от най-стойностните филми, правени в последно време, които има голяма вероятност да не бъдат пуснати по кината в моловете. Сред заглавията са новите проекти на Уди Алън, Педро Алмодовар, Стивън Фриърс, Емир Кустурица. Специално място в програмата имат филми, отдаващи почит към покойни музикални звезди, сред които Дейвид Боуи, Принс и Майлс Дейвис.

Преди официалното откриване на фестивала ще бъдат показани ретроспективи на режисьорите Бернардо Бертолучи и Андрей Тарковски.

Площад Славейков