Странна нова тенденция все провече се налага - мазане на собствената урина върху лицето за по-красива кожа, пише "Индипендънт".

Методът е известен като уринотерапия. Технологията му включва няколко фази - събиране на собствената урина, напояване на парче памучен плат и разтриването по лицето. След това се оставя да изсъхне и лицето се изплаква с вода.

Привържениците на лечението твърдят, че то е много ефикасно и изчиства идеално кожата, действа като тонер, може да лекува псориазис, екземи и акне. Смята се, че най-полезна е сутрешната урина, тъй като тя е престояла доста дълго време в тялото. 

Авторка в Thrillist, която пробвала уринотерапията отбеляза, че методът е довел до раздразване на кожата ѝ и е причинил неприятен обрив.

Д-р Седжал Шах, дермотолог от Ню Йорк, също предупреди, че употребата на урина върху лицето може да причини реакции и не си струва риска.  

"Урината е основно вода. В нея има много малко уреа. Тя съдържа едва 5% уреа, а съвременните продукти за лице съдържат над 10%", казва тя.

Много по-добра алтернатива са други натурални продукти като чай, ябълков оцет, олио от чаено дърво, казва д-р Нийл Шулц, дерматолог.

А и са малко по-приятни. Съвсем малко.