СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Мобилният телефон на Ангела Меркел е бил подслушван от американски шпиони в Германия. Досега се смяташе, че Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е правила това по елекронен път.

До заключението е стигнала германската Главна прокуратура. Това е дало основание за начало на следствие, съобщи днес гланият прокурор Харалд Ранге.

Главният прокурор Харалд Ранге обяви започването на следствие.

Следствието се води срещу неизвестен извършител с твърдото намерение той да стане известен.

През миналата година стана ясно, че подслушването на Меркел е започнало през 2001 г. - далеч преди тя да стане канцлерка в края на 2005 г. То продължило до юни 2013 г. Разкритието направи Едуард Сноудън – бивш шпионин на ЦРУ и впоследствие на АНС. Той избяга в Хонконг през юни м. г. от САЩ с обилна секретна документация. Впоследствие той прелетя до Москва. Русия му даде едногодишно политическо убежище, което изтича на 31 юли.

Подслушването на мобилния телефон на Меркел спря след разкритията. Или поне така увери президентът Барак Обама.
Преди да нареди започването на следствие по подозрение в шпионаж, главният прокурор Харалд Ранге е разпоредил да бъдат разпитани високопоставени служители в канцлерството и в министерствата на външните и вътрешните работи, което е станало.

Във всички случаи основният свидетел е Едуард Сноудън. До разпита му обаче още не се е стигнало. Той не желае да дава показания в Москва от съображения за собствената си сигурност. Путин му даде политическо убежище при условия, че от Русия той няма да издава тайни на американската разведка. Разкритията станаха факт благодарение на хитър ход на Сноудън. Той предостави цялата изнесена от него от САЩ документация на свои доверени журналисти. Те пък предодставяха секрети на “Вашингтон пост”, “Гардиън” и “Шпигел”. Така гръмна и аферата с подслушването на Меркел.

Преди да започне следствие в Германия, от Главна прокуратура е трябвало да съберат достатъчно доказателства, че канцлерката е била следена от американски шпиони в страната. Ако тя би била подслушвана само “дистанционно”, т. е. с електронна техника, управлявана от територията на САЩ, подобно следствие не би могло да бъде образувано. Такъв шпионски скандал може да се нищи само на правителствено ниво, т. е. политически, а не по реда на наказателното преследване.

При данни за шпионаж от територията на Германия обаче местният наказателен закон е категоричен – това е погазване на германското право от немска земя. Подобна агентурна дейност се преследва от чл. 99 на наказателния закон.

Заради аферата около АНС към Главна прокуратура в Германия се създава нов отдел. Той ще бъде оглавен от висш прокурор и ще се занимава основно с преследване на шпионаж по електронен път от територията на ФРГ.