Вестникът беше закрит със светкавичен удар. В събота му изключиха сървъра, в понеделник редакторите вече бяха отстранени от работното си място. "Така е, защото прекалено добре си вършехме работата", обяснява на привържениците си главният редактор на опозиционния вестник. Работата на един политически вестник е да държи властта в шах, а "Непсабадшаг" успя да разкрие машинациите на автократа Виктор Орбан и неговата кохорта. Сега Орбан се гневи, защото изгуби референдума за мигрантите и хвърля вината за това включително и върху опозиционния вестник, казва главният редактор.

Орбан се подиграва с Европа и нейните правила

В Унгария като на длан се вижда как в една страна всичко може да се постави под контрол, как Орбан и партията Фидес постепенно заграбват цялата власт. Вече от години правителството затяга повода на медиите: най-напред на обществените канали, след това и на частните, с помощта на верни поддръжници и подставени лица. Скандални истории, например за съмнителния бизнес на шефа на емисионната банка, вече са нежелателни. На критичната журналистика просто ѝ запушват устата. Начини винаги се намират: в случая с "Непсабадшаг" беше използвана тежката икономическа ситуация на вестника, чието спиране уж било временно.

Реакцията на ЕС е анемична

„Разтревожени сме” гласи позицията на Еврокомисията, която щяла внимателно да наблюдава положението със свободата на печата в Унгария. Говорителят на Комисията със същия успех можеше да прочете и прогнозата за времето - толкова необвързващо е това становище. Необвързаност, която идва от безсилие: ЕС не разполага с възможности за намеса и санкции, за да наложи своята линия на страните, които нарушават основните му демократични принципи. Орбан може спокойно и занапред да подкопава свободата на печата и да разгръща еднопартийната си власт.

Най-тежкото наказание, което ЕС може да му наложи, е да отнеме на Унгария правото на глас. Само че приятелите на Орбан от Вишеградската група продължават да подкрепят Унгария и сигурно ще попречат да се вземе единодушно решение. И какво излиза? Орбан подкопава демокрацията в Европа и никой не може да го спре. Всички знаят, че в Европа се нарушават фундаментални демократични правила - и никой не е в състояние да се противопостави?

Извадете най-после тоягата срещу Орбан!

Фидес, партията на Виктор Орбан, членува в Европейската народа партия в Европарламента. Досега консерваторите се въздържаха да покажат червен картон на унгарската си посестрима, за да не укрепят позициите на десните популисти. Само че все някога трябва да се сложи край на това дипломатическо снизхождение: Орбан систематично и цинично подкопава демокрацията в собствената си страна и показва на подражателите си, например на полската управляваща партия "Право и справедливост", колко лесно става това в ЕС. И най-важното: доказва, че такива нарушения остават безнаказани.

Поне в Европарламента демократичните партии най-после трябва категорично да се разграничат от рушителите на политическия плурализъм. Същински скандал е фактът, че партията Фидес все още не е изхвърлена от ЕНП. Крайно време е да се приключи с анемичната толерантност и нещата да се нарекат с истинските им имена. Освен това всички добре знаят какво най-силно ще ужили унгарския премиер: досега неговата страна е получила близо 6 милиарда от европейските фондове, 95% от всички обществени проекти се съфинансират от тези фондове. Наистина няма никаква причина германските данъкоплатци и занапред да помагат на Орбан, който с техните пари закопава европейските ценности и превръща страната си в диктатура. Вярно е, че Унгария трудно може да бъде наказана според европейските правила. Тоест, нужни са ни изобретателност и политическа воля. На будапещенския автократ просто трябва да му се затвори кранчето. Всичко останало ще се нагласи от само себе си.

Коментарът е от Дойче веле