Един от най-ранните ми спомени от детството ми е как седнал на раменете на дядо ми, размахвам знамето в момент, в който нашите астронавти се връщат в Хавай. Това беше години преди човек да стъпи на Луната. Десетилетия преди да кацне марсохода на Марс. Цяло едно поколение преди снимки от Международната космическа станция да се появяват в социалните мрежи.

Така започва статията на Барак Обама, публикувана от Си Ен Ен. 

Аз все още имам същото усещане като за чудо към нашата космическа програма, което имах и като дете. Защото съществена част от нашия характер са: любопитството и изследването, иновациите и находчивостта, срутването на границите на всичко, което е възможно и щастието да го правим преди някой друг. Спечелената от нас космическа надпревара допринесе неизмеримо на живота с важни технологични открития и напредъка в медицината, а също така вдъхнови и ново поколение учени и инженери за изобретения, които да пазят Америка.

Това е една от причините, поради които, в първото си обръщение към американския народ като президент обещах да възкреся науката и тя да заеме своето почетно място. През първите няколко месеца моята администрация направи най-голямата инвестиция във фундаменталните научни изследвания в нашата история. Тогава отидох в космическия център "Кенеди", за да призова за съживяването на нашата космическа програма, за да се изследва по-задълбочено Слънчевата система и се вгледаме във Вселената повече отвсякога. През следващите години НАСА съживи иновациите.

Само през миналата година учените откриха течаща вода на Марс и доказателства за лед на една от луните на Юпитер, заснехме и Плутон, който е на повече от 3 милиарда мили, с висока резолюция. Нашите космически телескопи разкриват нови подобни на Земята планети, обикалящи далечни звезди, а ние водим нови мисии, за взаимодействие с астероиди, които ще ни помогнат да се научим как да се защити Земята от заплаха от сблъсък с астероид, а също и да научим повече за произхода на живота на Земята.

Тази седмица, ние ще съберем някои от американските водещи учени, инженери, новатори и студенти в Питсбърг, за да измислят начини за продължаване на нашия напредък и откриването на следващите хоризонти. Поставили сме си ясна цел от жизненоважно значение за следващия етап от историята на Америка в Космоса: изпращане на хора до Марс след 2030 г. и връщането им безопасно до Земята - с крайната амбициозна цел един ден на Червената планета да остане екип за продължителен период от време. Правителството работи здраво с частните новатори. В рамките на следващите две години частни фирми за първи път ще изпратят астронавти до Международната космическа станция.

Следващата стъпка е да се достигне отвъд пределите на земната орбита. Развълнуван съм да съобщя, че ние работим с нашите търговски партньори за изграждане на нови космически "жилища", които могат да поддържат и транспортират астронавти за продължително време и на мисии в далечния Космос. Тези мисии ще ни научат как хората могат да живеят далеч от Земята - нещо, което ще ни трябва за дългото пътуване до Марс.

Някой ден, надявам се да вдигна собствените си внуци върху раменете ми. И ние пак ще гледаме към звездите като към чудо, защото сме все още в началото на опознаването. Но вместо да очакваме с нетърпение завръщането на нашите безстрашни изследователи, ние ще знаем, че заради изборът, които правим сега, те са отишли ​​в космическото пространството не само да го посетят, но да останат там и да направят живота ни по-добър тук, на Земята.