Конфликтът в Медицинския университет-София ескалира в нова фаза. Днес Общото събрание гласува ректорът Вихра Миланова да бе свалена от поста. Това става няколко месеца, след като тя беше избрана на мястото на Ваньо Митев. Одит, поръчан от министерството на образованието, разкри тежки злоупотреби на бившето ръководството на Медицинския университет при проф. Митев.

Миланова бе свалена, след гласуване в Общото събрание с 263 гласа. Във форума участваха 320 души, а за да има кворум, бяха необходими 267. На мястото на Миланова беше избран проф. Виктор Златков, бивш директор на "Майчин дом", подкрепен от 235 души.



Скандалите в Медицинския университет започнаха след одита на министерството на образованието, който разкри тежки злоупотреби при управлението на Ваньо Митев.



Проверката откри и че той е плащал хонорари на жена си и дъщерите си, сключил е договори и със сестра си, дал по 100 хил. лв. на трима студенти да рекламират университета - всички регистрирани на един адрес, пътувал е в командировки в екзотични страни, открити бяха тежки нарушения с изнесените центрове за обочуние на студенти в чужбина и т. н.

Според запознати от проф. Миланова се е очаквало да продължи практиките от времето на Митев, срещу които тя е реагирала и това е довело до разделянето на академичната общност на два лагера. В кръга около Митев са деканите на ключови факултети.



Това лоби реагира остро след като злоупотребите от времето на Митев бяха осветени. И контаратакува като обяви, че свиква Общо събрание (председател на този орган е проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина") за 11 септември с ясната заявка, че ще се иска отстраняването на сегашния ректор и ще се прави преврат. Мотивите, с които привържениците на бившия ректор Митев поискаха смяната на Миланова, бяха “провален прием на чуждестранните студенти", “нарушена комуникация със структурните звена на университета и унизително отношение към административния персонал“, “нормативен хаос“ и т.н.

Изборът за ректор на днешното Общо събрание на Медицинския университет - Виктор Златков.

По-рано проф. Миланова призова това Общо събрание да не се състои. Според нейните аргументи то е незаконно свикано и избор на ректор няма да е законен. 

“От направената справка в деловодната система на Ректората установих, че няма депозирано надлежно оформено изявление, съдържащо списък на ¼ от членовете на Общото събрание, изразяващо желанието им за свикване на заседание на Общото събрание с обявен дневен ред и което да е дало основание на председателя на Общото събрание – Проф. Генчо Начев да свика такова за 11 септември 2016 год., с негово решение № 5630/08.09.2016 година“, се казваше в писмото на Миланова.

По правилника на университета всички въпроси, свързани с Общото събрание, трябва да бъдат депозирани в деловодството на Ректората не по-късно от 7 дни от провеждането на ОС. А до петък, 7 октомври, в деловодството на Ректората не бяха внесени такива документи.

Събранието днес все пак се проведе - при закрити врата и под полицейска охрана, по свидетелства на очевидци.

На случаващото се остро реагира директорът на университетската болница "Александровска" Костадин Ангелов, който застана в подкрепа на проф. Миланова. Преди дни във фейсбук той вече отхвърли спекулациите, че има амбиции да става ректор на МУ и пожела успех на Миланова, като обяви, че “лъжата и беззаконията ще останат в миналото, колкото и да е трудно за бившите". Днес се оказа, че и той е попаднал в групата на неудобните. Ето как описа той ситуацията около провеждането на днешното Общо събрание в профила си във фейсбук.

 

 

Веднага след гласуването на проф. Виктор Златков се появиха информации, че той е брат на бившата съпруга на премиера Бойко Борисов. Министър-председателят побърза да се разгарничи от случаващото се чрез коментар във фейсбук. "Повече от 30 години нямам общо с въпросната фамилия", написа той. Според Борисов изборът "е скандален и непрозрачен".

"Поради появилата се в медиите информация за избирането на нов ректор на Медицинския университет в София, искам категорично да заявя, че нямам абсолютно никаква роднинска връзка с въпросния човек. Нещо повече, намирам избора му за скандален и непрозрачен. Който ме познава, знае добре, че от повече от 30 години не съм имал никакъв контакт с въпросната фамилия".

"Какво сега,  имаме си двама ректори. Тъжно", обобщи ситуацията в престижния университет потребител в социалната мрежа. Наблюдатели видяха тревожни прилики на случващото се със ситуацията в Стопанската академия в Свищов.

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева също коментира скандала пред БНТ. Според нея това, което се случва не е нормално и е отблъскващо.

"Това е най-старото ни и уважавано висше училище по медицина. Днес разбрах, че там е имало охрана, заключени врати. Не е спазен един текст от правилнка - че тези събрания са публични", каза Кунева.

Тя допълни, че висшите училища имат академична автономия и министерството не може да се намеси. Все пак каза, че е сигурна, че проф. Миланова ще обжалва.

"Мога да реагирам, когато имам писмено запитване. Ще продължа да правя проверки. Ако някой си въобразява, че аз ще спра с проверките... Ще направя такива проверки навсякъде. Това не са затворени системи", каза Кунева.

И допълни, че със Съвета на ректорите ще обсъди дали законът за висшето образование е достатъчно добре балансиран и дали не създава херметично затворени общности. Кунева заяви, че обществото трябва да е сигурно, че атмосферата във висшите учебни заведения е чиста.