ДПС ще предложи Станислав Анастасов за министър на околната среда и водите. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на партията Лютви Местан.

 „Него имах предвид под характеристиката за млад, енергичен, високо интелигентен кандидат за министър на околната среда и водите”, каза още Лютви Местан.

Според двама източници на Клуб Z от средите на ДПС обаче "интелигентният кандидат" няма нито ден трудов стаж извън работата си в централата на ДПС, където изпълнявал функциите на "мъжка секретарка", по думите на съпартийците му.

Анастасов е станал част от Младежкото ДПС преди 8 години като "младо момче, организираше, тичаше, правеше, струваше", съобщи нашият източник. Друг представител на партията коментира новината за номинацията на младия кадър с думите "Това е виц!" Нашите източници предположиха, че Анастасов е избран, защото е безкрайно верен на председателя Лютви Местан и е "сложен, за да подписва".

Съпартийците на бъдещия министър го описват като "свръхамбициозен и с усет за нагаждане".

Станислав Анастасов е бил за кратко съветник на икономическия министър Драгомир Стойнев, а на последните избори за Европейски парламент бе на шеста позиция в листата на ДПС.

През 2007 г. за номинирания за министър разказва в. "Капитал" в материал за кадровата банка на ДПС. Станислав научил за младежката организация от приятели, после посещавал заедно с тях сбирки, харесало му и решил да се запише в структурата.

На въпрос защо е избрал точно движението отговаря: 

Защото ДПС има ясно изразена политика към младежите, младежката организация работи реално и партията дава възможност на младите за изява." 

По онова време Станислав е твърдял пред вестника, че партийната кариера не го интересува и че дори не е в час с вътрешните интриги, които обикновено вълнуват активистите на формациите. Не мислел за пост в управлението. 

Анастасов е роден на 5 юни 1983 г. Завършил е информатика в Техническия университет в Мюнхен и стопанско управление в Софийския университет. Ако бъде избран от Народното събрание, той ще заеме мястото на Искра Михайлова, която отива в Европейския парламент, след като Делян Пеевски й отстъпи мястото си.