От 2018 г. годишните декларации за доходите на физическите лица ще се подават само по електронен път. А бизнесът ще мине изцяло на онлайн комуникация с данъчните още от догодина. Това гласят промени в данъчните закони, които днес ще бъдат гледани за първо четене от бюджетната комисия в парламента. Вчера пакетът от изменения беше приет "на подпис" от правителството, без да минат през редовно заседание.

Новият текст ще се приложи за първи път за сумите, получени през календарната 2017 г. За онлайн декларирането лицето трябва има електронен подпис, който е платен, или персонален идентификационен код (ПИК), който е безплатен. Кодът се издава от офисите на Националната агенция за приходите. Операцията става за минути.

От 1 януари 2017 г. се забранява плащането в брой за суми над 5000 лв. Платежни операции над този праг ще се извършват само чрез превод. Това гласят промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой.

В момента използването на кеш е позволено за сделки до 10 000 лв., както и за операции в чужда валута, когато левовата им равностойност е до 10 000 лв. От 2017 г. прагът при валутните разплащания също ще падне на 5000 лв. Целта на измененията е да се ограничи сивата икономика. В другите страни от Европейския съюз прагът за ограничаване на плащанията в брой е най-често между 2000 и 3000 евро.

Министерството на финансите предлага от 2017 г. да се въведе данъчно облекчение за граждани, които загърбят кеша и плащат главно по безкасов път. Преференцията ще бъде в размер на 1% от дължимия годишен данък общ доход, но не повече от 500 лв.

Лицата трябва да изпълнят три условия, за да ползват стимула:

- да имат през годината доходи, подлежащи на облагане с данък общ доход;

- 100% от облагаемите им доходи по закона да са получени по банков път (тоест заплати, хонорари, наеми и др. да се вземат само безкасово);

- минимум 80% от облагаемите доходи по закона да се използват от лицето за разходи, които да са платени по банков път.

Пример - ако получавате 1000 лв. месечно, трябва да платите най-малко 800 лв. през банка, за да ползвате облекчението.

Също така от догодина наследниците на починало лице ще подават данъчна декларация и ще доплащат дължимия данък общ доход, ако има такъв. В първоначалния вид на проекта това беше заложено като задължение, но в последния момент финансовото министерство е променило текста, правейки го с пожелателен характер - годишната декларация за доходите на починали лица може да се подава от наследниците.

В законопроекта са разписани различни срокове, в които близките могат да коригират подадените данни, ако установят на по-късен етап допълнителни обстоятелства.

Глоба за неподаване на декларация за доходите на починало лице засега не се предвиждат. Но при ревизия от НАП и установено нарушение санкции може да бъдат наложени.

Средният клас цигари ще поскъпнат с около 15 стотинки за кутия от 1 януари 2017 г., а по-скъпите марки – с около 10 стотинки. Това показват предварителните разчети за ефекта от вдигането на акциза за тютюневите изделия.

Сега масовите папироси като "Виктори", "Карелия", "Кингс", "Мерлин", "Ева", "ММ" се продават в границата между 4,50 и 5,00 лв. Различните видове "Марлборо" са на цени между 4,80 и 5,00 лв. По-скъпи са "Парламент" (6,50 лв.) и Sobranie (6,50 лв.).