Докато съдът не се произнесе, законен ректор на Медицинския университет-София съм аз. Това заяви проф. Вихра Миланова на пресконференция по повод проведеното заседание на Общото събрание на университета вчера, на което за ректор е избран проф. Виктор Златков.

„Видях едни хора умислени, затворени. Хора, които явно взимат решенията под натиск. Това беше финалът на едномесечен активен натиск, който беше оказван върху преподавателите, работещи в Медицинския университет. Той предизвика страх”, заяви проф. Миланова.

Тя обясни, че оспорва легитимността на проведеното Общо събрание и законността на решенията, взети на него. За това е сезиран и съдът.

В съда вече са подадени две жалби. Първата е от 4 октомври 2016 г. срещу решението на Академичния съвет от 20 септември 2016 г. за приемане на предложение до Общото събрание за състав на Изборна комисия по избора на нов ректор и за определяне на състава на Комисия по кандидатурите. Тя е подадена от проф. Миланова.

Според жалбата академичният съвет е свикан от първия заместник-ректор, което е нарушение на Правилника на МУ-София и на Закона за висшето образование. Академичният съвет се свиква единствено и само от неговия председател, който е ректорът на университета. 

Втората жалба е от 11 октомври 2016 г. - тоест вчера, и е срещу процедурата на насрочване, свикване и провеждане на Общото събрание, което също се проведе вчера. Тя е подадена от доц. Костадин Ангелов, съдът не се е произнесъл, тоест юридически е незаконосъобразно провеждане на Общо събрание, съобщиха от медицинското заведение.

Вчера конфликтът в Медицинския университет-София ескалира в нова фаза. Общото събрание гласува ректорът Вихра Миланова да бъде свалена от поста само няколко месеца, след като тя бе избрана на мястото на Ваньо Митев.

Одит разкри тежки злоупотреби на бившето ръководството на Медицинския университет при проф. Митев. Проверката откри, че той е плащал хонорари на жена си и дъщерите си, сключил е договори и със сестра си, дал по 100 хил. лв. на трима студенти да рекламират университета - всички регистрирани на един адрес, пътувал е в командировки в екзотични страни. Открити бяха сериозни нарушения с изнесените центрове за обучение на студенти в чужбина и т. н.

Миланова бе свалена вчера с 263 гласа от Общото събрание. Във форума участваха 320 души, а за да има кворум, бяха необходими 267. На мястото на Миланова беше избран проф. Виктор Златков, бивш директор на "Майчин дом", подкрепен от 235 души. Достъпът на медиите беше ограничен.

На днешната пресконференцията проф. Миланова заяви, че на общото събрание са присъствали и гласували хора, които не са негови членове. По време на заседанието е имало засилено присъствие на охранители, които не позволявали на членовете на събранието да напускат.