Бивши функционери на Европейската комисия се опитаха неуспешно тази сутрин да връчат на председателя ѝ Жан-Клод Юнкер петиция той да санкционира предшественика си Жозе Барозу. Юнкер не ги прие и те трябваше да предадат исканията си на неговата администрация. Инициаторите са събрали 151 000 подписа на граждани от различни страни в ЕС, които са възмутени, че Барозу прие поста на директор на лондонския офис на американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" и неин съветник по излизането на Великобритания от ЕС, т.нар. Брекзит.

Жозе Барозу

Протестиращите искат Юнкер да лиши Барозу от пенсията му. Те са възмутени, че бившият председател на Комисията, който я оглавява 10 години и се декларираше като убеден проевропеец, сега използва опита и връзките си да съветва "Голдман Сакс" по това, което мнозина виждат като стъпка към разпад на ЕС. "Голдман Сакс" има печална слава в Европа от гръцката криза, защото се оказа, че тя е помагала на властите в Атина години наред да прикриват катастрофалното задлъжняване на страната.

Мишел ван ден Авонт, представител на петиционерите и бивш служител в Комисията, каза пред Клуб Z, че Юнкер повече не може да мълчи по случая с Барозу, защото това позволява на популисти и еврофоби навред в ЕС да хулят институциите му.

"Има глобална атака срещу европейските институции и никаква реакция от Комисията. Не можем да позволим те да критикуват така,  просто защото е лесно", каза той.

Когато новата длъжност на Барозу беше оповестена, Юнкер изрази съжаление, но каза, че нищо не може да направи, защото предшественикът му беше спазил задължителния срок от 18 месеца, през който бившите комисари са длъжни да искат разрешение от действащата Комисия, за да заемат нови длъжности. Вторият петгодишен мандат, на Барозу, бивш министър-председател на Португалия, завърши в края на октомври 2014 година.

Изправен пред масово недоволство и протест от европейския омбудсман Емили О'Райли, Юнкер беше принуден да поиска обяснения от Барозу и даде досието по случая му на ad hoc комисия, която следи дали комисарите спазват етичния кодекс за поведение. Тя още не е приключила работата си и Комисията междувременно отказва да прави каквито и да са коментари.

Днес служители на Комисията отказаха да допуснат делегация на протестиращите до Юнкер, посочвайки, че той в момента председателства редовното седмично заседание на Колегиума на комисарите. Делегацията в крайна сметка предаде подписката на главния администратор на Комисията, генералния секретар Александер Италианер.

Възмущението от Барозу беше подсилено от разкритията, че бившата му заместничка, холандката Нели Крус, е била изпълнителен директор на офшорна фирма на Бахамските острови, докато още е била еврокомисар по конкуренцията и не е посочила това в задължителната декларация на интересите си.