Глобална кампания за свободен интернет стартира на 5-и юни под надслов Reset the net. Датата не е избрана случайно, тогава се навършва една година от разкритията на бившия служител на Американската агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън. Преди година той направи скандални разкрития и изнесе засекретени документи, според които американското правителство осъществява мащабна кампания за следене в интернет и събиране на лични данни. Обществено достояние стана и секретната система PRISM, която е разработена с цел да събира лична информация в мрежата.

Разкрития на Сноудън взривиха света и накараха милиони да се замислят за своята онлайн сигурност. Много от популярните сайтове и приложения, които използваме всеки ден се оказаха в дългия списък на ЦРУ и NSA със „софтуер под наблюдение“. Потребители, неправителствени организации и софтуерни компании от цял свят се обединиха срещу наблюдението на „Биг Брадър“, както често наричат правителството на САЩ.

Кампанията Reset the net призовава всички да сърфират безопасно и без страх в мрежата. До момента повече от 200 сайта са се включили в инициативата за мерки срещу правителственото следене в интернет, включително гиганти като Reddit и Imgur, както и организации като Green Peace и Amnesty International.

Идеята е на неправителствената организация Fight for future (Бори се за бъдеще), която защитава правата на интернет потребителите в световен мащаб. Организацията работи със софтуерни компании и сайтове, които насърчва да създават сигурни и непроследими продукти, а от друга страна мотивира потребителите да използват т.нар. NSA resistant (устойчив на АНС) софтуер. Целта е всички да бъдат запознати с безопасните за използване уеб услуги, като всички те са напълно безплатни. В рамките на кампанията ще бъдат разпространени приложения и съвети, които да са разбираеми и достъпни за всеки обикновен потребител.

В инициативата за свободен интернет са се включили и „сайтове-съветници', които публикуват списъци с приложенията, които се подслушват и техни безплатни алтернативи, които използват сигурна връзка. Порталът PRISM Break например дава достъп до всички услуги и приложения за различните операционни системи, както и уеб сайтовете, които са под наблюдение от системите за събиране на лични данни PRISM, Xkeyscore и Tempora.

В сайта prism-break.org са публикувани подслушваните сайтове и уеб приложения,
както и техни алтернативи, които имат защита срещу следене.

Можете да подкрепите кампанията, като подпишете петицията за свободен интернет на сайта Reset the net, да изпратите писмо, в което да опишете как вашата компания може да помогне в борбата със следенето, или да добавите банер във вашия сайт или блог. 

"Свободата в интернет не е нещо, което правителството трябва да ни подари. Тя е наша по право, и ще се борим за нея тук и сега!", призовават създателите на кампанията.