Напук на географията над цялата територия на страната се стеле полярна нощ. И не за половин година. Тегне ужасно, тягостно чувство на срам и безсилие от архаичното, което помита всичко. Надеждата е в петрола и че ще се повтори онова, което навремето направиха арабите и хванаха света за гърлото. Но, това търси светът и го намира! Алтернатива на нефта и въобще на въглеводорода.

Путин отмени визита в Париж и се срещна с президента на Венецуела Мадуро – точно този, на когото предшественикът му Чавес се явява като вид птица и дава конкретни указания по управлението на страната. А нашият, който навярно сам на себе си се явява, е несравним.

Щурмоваци изкуствоведи, които решават какво може да се гледа и какво не. Цинични некадърници с недвижимо имущество на Запад, даващи ни безплатни и задължителни уроци по морал, нравственост и патриотизъм. Протосингери с обсипани в злато раса – не говоря само за Руската православна църква, в други религии не е по-добре.

Библия вместо Толстой, майчина памет, полуразпад на урана по Божия воля, а и не е важно, че двадесет и осем Памфиловци не ги е имало, в крайна сметка всички вие сте ненавистници. Духовност, семейни ценности, битка с гейовете, “руски свят”. Всичко това – и духовност, и щурмоваци, вече е било и у нас, и другаде. Всичко това многократно е описано в литературата, включително и в нашата. И всичко е приключвало с катастрофа.

Виждам, как началството, да е жив и здрав, излиза от бункера, облечен в елегантен противорадиационен скафандър, а насреща му само хлебарки, нищо друго не е останало.

Вярващите в Бог могат да се молят. За нас, атеистите, е по-лошо.

 

Леонид Яковлевич Гозман (66 г.) е руски опозиционен политик и зам.-шеф на Съюза на десните партии. Публикуваме коментара му от фейсбук.