България подновява желанието си да се присъедини към еврото. Това се вижда от писмо на министър-председателя Бойко Борисов до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с днешна дата, с което Клуб Z разполага.

"Ще продължим да работим заедно по Механизма за сътрудничество и проверка, приемането на страната в Шенгенското споразумение и продължаващите преговори за присъединяване към Еврозоната", пише Борисов.

България изостави желанието си за влизане в еврото още в разгара на неговата криза през 2011-2012 година. В началото на първия си мандат като министър-председател Борисов прогнозираше пред журналисти в Брюксел, че ще сме част от общата валута до 2012 година. След това обаче бюджетният дефицит се оказа над очаквания, а правителството реши, че е по-добре да изчака, докато сътресенията в Еврозоната отминат. Същата линия продължи правителството на Пламен Орешарски. През това време трите балтийски републики приеха еврото.

Сергей Станишев, който ръководеше българското правителство преди Борисов до средата на 2009 година, поведе кампания България да влезе в т.нар. механизъм на валутните курсове ЕРМ-2, който е "преддверие" на общата валута. В него страната-кандидатка да я приеме е под наблюдение дали отговаря на всички критерии. 

В останалата част на писмото си Борисов благодари на Юнкер за подкрепата за охраната на българските граници.

Механизъм за сътрудничество и проверка се нарича продължаващото наблюдение от страна на Комисията на реформите в българското и румънското правосъдие и вътрешни работи. Догодина се очаква то да навърши 10 години и Комисията да предложи на държавите-членки как то да продължи. Юнкер намекна, че това вероятно няма да стане по един и същи  начин за двете страни.