БРЮКСЕЛ-Лидерите на седемте водещи индустриални демокрации в света, т.нар. група Г-7 се събират днес на редовна среща в Брюксел. Очаква се главна тема на раговорите да бъде Украйна.

Това е първата среща на Г-7, която се състои в белгийската столица. Домакин на форума трябваше да бъде осмият член на групата - руският президент Владимир Путин, в мястото - черноморския курорт Сочи. Но седемте го изключиха заради анексията на Крим през март. Така за първи път от влизането си в гтрлупата Русия отсъства от нейна среща.

Г-7 вече осъди анексията заедно с бунтовете на проруските сепаратисти в югоизточната част на Украйна и се обяви в полза на нейните суверенитет и териториална цялост. Днес лидерите ще обсъдят развитията в страната след президентските избори и готовността си за евентуални целеви икономически санкции срещу Русия.

Вечерята на американския президент Барак Обама, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, британския министър-председател Дейвид Камерън, италианския премиер Матео Ренци и колегите им от Канада и Япония Стивън Харпър и Шиндзо Абе започва в 20 часа българско време. В нея ще участват и председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Херман Ван Ромпьой и Жозе Барозу.

Срещата продължава и утре сутринта. Останалите теми включват възстановяването на растежа и заетостта след световната икономическа криза, климатичните промени и енергийната сигурност, подкрепата за развитието в Третия свят.
В Брюксел вече започнаха разговори между Барозу, Ван Ромпьой и Абе. Очаква се европейските лидери участващи в срещата да се к онсултират отделно за номинацията на следващ председател на Европейската комисия.

Очаквайте подробности.