Унгарски десноцентристки вестник предложи трибуна на журналистите от техния конкурент "Непсабадшаг". Жестът е знак на солидарност срещу намесата на правителството в свободата на медиите, съобщи Би Би Си. В събота внезапно беше обявено, че най-големият всекидневник в Унгария спира да излиза. Обяснението на собствениците беше, че това става по икономически причини. Повечето обаче заподозряха цензура от страна на управлението на страната, несъгласно с критичния тон на изданието.

В сряда от "Мадяр Немзет" обявиха, че ще освободят място за журналистите от конкурента си, за да може "да има разпространение на различна информация"

Собственикът на "Мадяр Немзет" е олигархът Лайош Шимичка, който доскоро беше близък приятел на Виктор Орбан, но миналата година двамата се разделиха със скандал като Шимичка обвини правителството, че иска да ограничава частните медии, по-късно се усъмни и дали Орбан не е принадлежал на тайните служби. Оттогава олигархът е в немилост и е обявил "тотална медийна война" и статиите във вестника му са силно критични към кабинета.

Предложението за подкрепа включва не само "Мадяр Немзет", но останалите на улицата журналисти от затворения "Непсабадшаг" могат да ползват офисите на телевизия "Хир" и радио "Ланчид", които също са собственост на Шимичка.  

Подкрепа идва и отвън. Словашкият всекидневник "Денник" публикува голямо съобщение на страниците си на унгарски със заглавие: "Ние сме с вас, "Непсабадшаг"

Издателят на "Непсабадшаг" твърди, че вестникът е бил затворен, за да се създаде нов бизнес модел, но това се приема със скептицизъм от повечето унгарци, а сатиричният вестник "Кетфарку кутя парк" го осмя.

Той направи макет на това как би изглеждал реновирания местник. "Всичко е наред в Унгарската национална банка" - е едно от заглавията като се прави връзка с разкритията за корупция на "Непсабадшаг" във финансовата институция. Други заглавия се подиграват с антиимигрантските заплахи от страна на кабинета. "74 млн. нелегални имигранти тръгнаха към Унгария само през последния половин час", гласи то, още една статия допълва картината: "Мигрантите в лагера в Бичке ядат Библията".