Главният прокурор Сотир Цацаров поиска днес от пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе по въпроса:

"Следва ли членове на ВСС да се въздържат от изяви в медии, издавани от обвниняеми или подсъдими лица?"

Цацаров веднага поясни, че повод за този въпрос е статия на члена на ВСС Калин Калпакчиев в броя от август тази година на списание "Клуб Z".

"Публично ясно е, че издател на списанието, както и на сайта, е дружеството "Зебра.БГН", като на сайта е посочено конкретното име на издателя. Абсолютно публично известно е, че въпросният издател е подсъдим за укриване на данъци с общ размер над 62 млн. лв", поясни главният прокурор.

"Абсолютно недопустимо е член на ВСС да публикува статия в списание, за което е абсолютно известно, че се издава от подсъдим, в случая Огнян Донев. Това е лош сигнал спрямо прокурора и добър сигнал спрямо подсъдимия".

Сотир Цацаров предложи и решение на ВСС, което да гласи:

"Препоръчва на членовете на ВСС да се въздържат от изяви в медии, за които е известно, че се издават от обвиняеми или подсъдими лица."

Потресно е да живееш в държава, в която главният прокурор се занимава с това кой къде пише. Както отбелязва друг член на ВСС, остава му само да налага санкции кой какво да чете. Но тъй като в нашата държава много неща са потрисащи, като главен редактор на Клуб Z и изпълнителен директор на акционерното дружество, което го издава, имам няколко въпроса към господин Цацаров. (Ако страдах от манталитет като неговия, можеха  да са обвинения, а не въпроси).

1. Учил ли е господин Цацаров, че в Конституцията на Република България е залегнала презумпцията за невиновност? Наясно ли е, че никой не може да бъде обявяван за престъпник, докато съдът не се произнесе окончателно за вината му? Наясно ли е, че с тези си изявления той драстично нарушава Конституцията?

2. Дава ли си сметка г-н Цацаров, че главният прокурор няма право да се намесва в политиката с изявления от този вид: 

"Ясно е каква е тази медия, какви политически позиции поддържаСледващата статия е статията на Радан Кънев и в това няма лошо. Може би трябваше първо Кънев, после Калпакчиев, но така са преценили".

3. Разбира ли господин главният прокурор, че с това си действие видимо се опитва да ограничи нечии права - утре по същата логика ще започне да разпорежда в коя болница следва да се лекуват (или да не се лекуват) членовете на ВСС, или от производството на кой завод не бива да си купуват тенджери, чинии, тоалетна хартия. Ами да, представете си, че съдията види как господин Цацаров си купува салфетки от завода на подсъдим... И, апропо, тъй като е видимо запознат със съдържанието на списанието Клуб Z, смята ли, че е редно главният прокурор да си купува списание, издавано от подсъдим? Че и да го чете... (Можем да му осигурим безплатен абонамент, да не му тежи на съвестта поне първото действие).

4. Интересувала ли се е прокуратурата кое физическо лице стои зад десетките АД-та, издаващи медии? Интересувал ли се е главният прокурор кои издания са например собственост на Делян Пеевски? Или не го интересува (защото всъщност е наясно) чия е собствеността на медии, които са достатъчно "добронамерени и мотивирани", за да приемат от прокуратурата флашки с  готови материали...

5. Чувал ли е господин Цацаров, че има медии - да, различни от тези, които го подкрепят него - в които съществува свобода на словото, свобода на писането, свобода на  мисленето? Че има медии, в които собственикът не се бърка в съдържанието, нито прави подбор на авторите? Разбирам колко му е чужда тази идея, но дори и комсомолските организатори трябва да свикват с мисълта, че все пак има и ще има независими медии.

Всъщност, аз съм наясно, че атаката не е срещу Клуб Z или Огнян Донев, а срещу члена на ВСС Калин Калпакчиев. Чиито идеи видимо толкова много дразнят г-н Цацаров, че той да си позволи толкова позорна проява като днешната и такова лицемерие и двоен стандарт. Защото...

6. Спомняте ли си, г-н главен прокурор, как в късната есен на 2012 година кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров, на когото тогава му беше много важно да има публични изяви, за да го изберат за главен прокурор, се вдигна от Пловдив и дойде в София специално за да даде интервю на вестник "Труд", чийто главен редактор бях тогава? (Ще спестя на широката публика точно как бе "уредено" това интервю, защото сме в предизборна кампания, но вие, г-н Цацаров, си спомняте, нали?) Тогава вие направихте всичко, за да дадете интервю във вестник, по онова време собственост на Огнян Донев. На когото юни месец в същата тази 2012 година прокуратурата (обслужена от следователя Петьо Еврото - да, оня същият, дето за една бутилка уиски...) беше повдигнала обвинение за пране на пари. Което, разбира се, рухна с гръм и трясък. Както, в крайна сметка, рухват всички поръчкови разчиствания на сметки, с които вашата прокуратура омърсява българската съдебна система. Та какъв сигнал е било тогава това интервю за прокуратурата?!

Главният прокурор, г-н Цацаров, е временно явление - да, с много власт, но ограничена в брой години. Истински важното за тази държава са хората, които произвеждат, които създават икономика, които налагат принципи. Познавам се с всички главни прокурори от 25 години насам. И знам как изглежда бивш главен прокурор.