Кандидат-президентът на БСП ген. Румен Радев заяви пред БНТ, че ако е бил президент по времето, когато депутатът от ДПС Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС, е щял да се противопостави на този избор и да свали доверието си от правителството. Радев каза това независимо от напомнянето, че по това време премиер бе Пламен Орешарски, а Пеевски бе избран с гласовете на БСП в парламента.

"Много хора си извадиха поуките от това действие", коментира ген. Радев.

Преди дни кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева заяви, че не би постъпила така, както направи президентът Росен Плевнелиев през 2013 г. И обясни, че държавният глава трябва да работи добре с всяко легитимно правителство. 

Ген. Радев каза още, че ако получи покана за парада в Москва на 9 май - ще отиде. Той коментира и ситуацията в Крим с твърдението, че там хорат имат право на самоопределение.

"Над Крим се вее руски флаг", заяви генералът.

Той каза още, че ще прекрати практиката да не се назначават посланици, които са били служители на Държавна сигурност. Според ген. Радев с тези хора се е постъпило изключително несправедливо и за всеки от тях трябва да се прави преценка.

Според генерала дилемата русофили или американовили е фалшива. Той припомни, че посланикът на САЩ Ерик Рубин е казал това.

"Летял съм на съветски самолет, завършил съм две академии в САЩ. Аз съм българофил", заяви ген. Радев.