БРЮКСЕЛ—Двете главни групи на Европейския парламент – Европейската народна партия и Социалистите и демократите посочиха днес кой ще преговаря от тяхно име с другите парламентарни групи и с държавите-членки за разпределението и главните постове в ЕС след изборите от 22 до 25 май 2014 година.

За ЕНП това е германецът Манфред Вебер, а за социалистите – сънародникът му Мартин Шулц.

Вебер (42 г.), депутат от баварския Християнсоциален съюз (ХСС) и близък политически приятел на ГЕРБ, беше избран за нов шеф на групата. Инженерът с научна степен по физика заема мястото на французина Жозеф Дол, който миналата година оглави  партията след кончината на белгиеца Вилфрид Мартенс.

Шулц (58 г.) е досегашният преседател на Европейския парламент и кандидат на социалистите и демократите за председател на следваща Европейска комисия. Те го избраха за свой говорител в преговорите за номинацията. Шулц е също кандидат да оглави групата, която на 18 юни ще избира нов лидер на мястото на австриеца Ханес Свобода.

ЕНП спечели отново най-много места в новия Европейски парламент (222) и нейният кандидат за председател на Комисията, бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, първи ще се опита да получи мнозиство в своя полза между депутатите и държавните и правителствените ръководители в Европейския съвет. 

В съобщение за медиите днес социалистите потвърдиха, че ще го подкрепят, при условие че се ангажира следващата Европейска комисия да работи за икономически растеж и заетост в Европа.

„Нашата група ще подкрепи само председател на Комисията готов да поеме борбата против строгите икономии,“ заяви Свобода. „Борбата против безработицата, особено младежката, трябва да е приоритет, както и действията срещу бедността и социалното изключване“.

Подкрепата на социалистите се очаква да има своя цена и при разпределението на другите висши постове в  ЕС – председател на Европейския съвет, върховен представител по външната политика и сигурността, председател на Европейския парламент.