Всички миньори, които протестират трети ден под земята, излязоха от мината, след като ръководството на рудника спази обещанието си да изплати заплатите им за август, съобщи БНР. Очаква се изплащането на възнагражденията да продължи през цялата нощ в Централното управление на рудника. Представители на различни медии са на място, за да бъдат гарант, че върху миньорите не се упражнява натиск и наистина получават парите си.

Малко по-рано - в късния следобед в четвъртък, премиерът Бойко Борисов настоя пред концесионера "Въгледобив Бобов дол” ЕООД да изплати незабавно дължимите суми на миньорите и служителите от дружеството, осъществяващи добив от рудник "Бабино". Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Министър-председателят е заявил, че при продължаващо неспазване на трудовото законодателство, възлага на министъра на енергетика Теменужка Петкова да започне процедура по прекратяване на концесионния договор за добив от участък "Бабино", сключен през 2007 г., поради неизпълнение на основни клаузи от него, свързани с осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд, плащане на социални и здравни осигуровки, заплати.

От пресцентъра припомнят, че с анекс номер 1 от 26.02.2007 г. към договор от 24.03.2005 г. Румен Овчаров, в качеството му на министър на икономиката и енергетиката, прехвърля изцяло правата и задълженията по концесията от "Мини Бобов дол" ЕАД на "Ораново" ЕООД (преименувано през 2008 г. във "Въгледобив Бобов дол" ЕООД) по отношение на участък "Бабино".

През деня имаше вариант десет миньори от протестиращите в рудник "Бабино" от мини "Бобов дол" да останат да протестират под земята до пълното изплащане на всички дължими и забавени възнаграждения на работниците в рудника. Останалите стотина стачници ще напуснат шахтите, но след като бъде погасен остатъкът от августовските заплати. Тъй като вече е късно за банкови преводи, парите ще се раздават на работниците на ръка.

Това бе договорено след тричасови преговори между протестиращите трети ден в забоите на рудник "Бабино" и националния омбудсман Мая Манолова, която днес слезе под земята при тях.

Преди това миньорите отказваха да приемат предложения от работодателя график за изплащане на забавените възнаграждения и ваучури. Той от своя страна ги заплаши да не им плати, ако не спрат протеста си, и да им търси отговорност за причинените загуби от това, че трети ден в рудника не се работи.

Поведението на шефовете на фирмата ескалира напрежението сред протестиращите над земята. Те също така събраха пари за храна на колегите си в забоите, макар още преди ден инспекцията по труда да нареди на работодателя да осигурява храна и вода за стачниците.

Според договорения последно график септемврийските заплати трябва да бъдат дадени до 25 октомври, а недаваните от февруари ваучери за храна да бъдат предоставяни всяка седмица, докато се изчистят всички дължими добавки.

Заради протеста на миньорите от стопанисваното от фирмата "Въгледобив Бобов дол" на бизнесмена Христо Ковачки предприятие прокуратурата в Кюстендил се самосезира и разпореди проверка на концесионера. За пет дни инспекцията трябва да види дали има нарушения при изплащането на заплатите, обезщетенията при съкращения, осигуряването на безплатна храна за работа при специфични условия на труд, както и дали са начислени и преведени дължимите осигурителни вноски по сключените трудови договори.

Парламентарната енергийна комисия пък реши да се събере извънредно в петък, за да разгледа възможностите за продължаване на добива в рудник "Бабино", който първо работодателят смяташе да ликвидира, но после оттегли намерението си.