Конституционният съд отмени промяната в Накавателния кодекс, с която Народното събрание премахна давността за престъпленията на комунистическия режим, извършени от функционери на БКП от 1944 г. до 1989 г. Това съобщи "Правен свят", а в сайта на самата институция, пише, че делото е решено, но самото решение и мотивите към него ще бъдат публикувани утре. То е взето с 11 гласа "за", а единствено конституционният съдия и бивш премиер Филип Димитров е с особено мнение по казуса. Докладчик е съдия Мариана Карагьозова-Финкова.

Обявената цел на закона, внесен и приет миналата година от депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок, целяха да се направи възможното поне част от отговорните за мъченията и убийствата в трудовите лагери и за т.нар. Възродителен процес срещу българските турци да бъдат дадени на съд. Поправката в Наказателния кодекс обаче беше атакуванах пред Конституционния съд от главния прокурор Сотир Цацаров.

Според обвинител №1 отмяната на давността за престъпленията по време на комунистическия режим "противоречи на принципа на равенство на гражданите пред закона и забраната за дискриминация, както и на други норми на конституцията". Той видя и противоречие с принципа на правовата държава, и с това, че по конституция по давност не се погасяват преследването и наказването само на престъпления против мира и човечеството.