"Помолих г-н Главчев да свика извънредно заседание, да се приемат всички предложения на опозицията."

Това каза премиерът Бойко Борисов, след като се появи изненадващо в парламента. Борисов дойде малко след като заседанието на парламента, свикано по инициатива на БСП и ДПС, се провали.

"Изключително съм разочарован от това, което наблюдавам последните дни. Търпението ми се е изчерпало. Групата иска да преформатирам правителството. Или реформаторите ще дойдат и ще се държат като управляваща партия, или довиждане. С кое ние заслужаваме да ни бият всеки ден по главата, че нещо нередно правим", каза още Борисов.

Той призова депутатите да са "във вторник всички по местата си". От думите му стана ясно, че реформаторите са предложили опцията "не подкрепям никого" в Изборния кодекс, защото са се страхували, че няма да минат 4% на следващите избори. Той каза, че ГЕРБ ще подкрепи всички предложения на опозицията по кодекса.

"Ще подкрепим всяко едно такова предложение. Аз съм за честни избори. Някои ще кажат, че Дани Кирилов предложи квадратчето - абсолютна лъжа. Аз бях там. Това е 100% лъжа", каза Борисов. "Ако някой си мисли от нашите колеги - и от РБ, и от ПФ, че ние само ще подкрепяме технитеидеи, а когато имат проблем, те ще се скрият под нас, и ще излезе, че ГЕРБ ги е предлагал  тези неща... Защото ПФ настояваше секциите да са 35, за да се ограничи гласуването в Турция, по никакъв начин не отстъпваха на това, и ние ги подкрепихме. Затова инструктирам парламентарната група, каквито предложения имат, по 100 секции да има, да ги приемат.

В действителност председателят на правната комисия Данаил Кирилов първи предложи опцията "не подкрепям никого" в комисия, а премиерът Борисов не беше там. Кирилов потвърди това и днес, като само твърдеше, че е било по идея на правозащитни организации. Кои обаче депутатът отказа да назове. 

Това, което Димитър Делчев от Реформаторския блок предложи, бе вотът "не подкрепям никого" да не влияе на 4%-овата бариера само на парламентарните избори. Финалният текст бе приет по време на съмнително заседание на правна комисия в кабинета на Цецка Цачева.

"ГЕРБ е в управлението,защото нямаше никакъв друг шанс да се създаде друго управление преди две години. ГЕРБ не е в управлението самоцелно. Сега друга конфигурация би била само тип експеримента "Орешарски", най-много и с ДСБ  вътре, но предполагам, че от техните хора няма да посмеят да го направят", каза още премиерът.

И отново заяви готовност да подаде оставка, ако на президентския вот на 6 ноември ГЕРБ не са първа политическа сила. И се възмути на, според него, лицемерието от страна на Патриоти и Реформатори:

"Сега като ми разказваха как са се държали тук депутатите от нашите подкрепящи партии, аз се изумих. Когато идват при мен, те са много мили любезни хора, първи приятели, страшно хубаво е всичко. А тука разбирам, че се правят трибунки, и се обяснява как ГЕРБ са виновни."

И добави, че е възложил на Главчев да събере депутатите на РБ и да им обясни, че ако са в коалиция, трябва да са единни в парламента.

На въпрос дали ще е само едно заседание, или ще продължи нормалната работа на Народното събрание, той отговори:

"БСП нарушиха нормалната работа на Народното събрание... черни плакати ще внасят! Те са тези, които загробиха България, ние само сме строили!", разгневи се премиерът.

Става дума за заседанието миналата седмица, прекратено от Димитър Главчев, след като БСП развяха в зала плакат "Вие поГЕРБвате България" след изказване на Корнелия Нинова.

На въпрос кои са седемте министри на РБ в кабинета, Борисов отговори кратко:

"Ще видите, ако не се разбереме."

Клуб Z припомня кои министри се водят на Реформаторския блок в правителството официално от създаването му насам. Премиерът днес ги изброи 7. 

Меглена Кунева - лидер на ДБГ, вицепремиер, в последствие и министър на образованието след оставката на Димитър Танев - също предложен от РБ.

Божидар Лукарски - лидер на СДС, министър на икономиката

Николай Ненчев - лидер на БЗНС, министър на отбраната

Петър Москов - министър на здравеопазването. Към момента на избирането си беше зам.-председател на ДСБ. След като партията на Радан Кънев обяви, че излиза в опозиция, макар и да не напуска РБ, както и че оттегля кадрите си от изпълнителната власт, Москов отказа да се съобрази. Той вече не е на позиция в партията, която официално се разграничи от решението му да запази министерския си пост.

Със "спорен" произход в Министерския съвет са двама от министрите - дипломат №1 Даниел Митов и Екатерина Захариева, донякъде.

Митов преди години бе в ДСБ по времето на Иван Костов в партията, след това напусна и отиде в ДБГ на Меглена Кунева. След това се оттегли от активната вътрешна политика заради работата си в чужбина като представител на Демократическия институт на САЩ в Брюксел. Става министър първо в служебния кабинет на Георги Близнашки, след което остава на поста във втория кабинет "Борисов". Често минава за правителствен кадър на Реформаторския блок.

След оставката на бившия правосъден министър Христо Иванов, който напусна заради орязването на промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа, на нейно място бе предложена Екатерина Захариева - тогава от екипа на президента Росен Плевнелиев. Захариева беше представена пред депутатите от управляващото мнозинство от Борисов и от Москов, когото преди това премиерът бе натоварил (поне на думи) с намирането на подходящ наследник.