САЩ ще доставят на Украйна военно оборудване за 5 милиона долара, предаде АП.

Това обеща американският президент Барак Обама на срещата си с новоизбрания украински лидер Петро Порошенко. Двамата се срещнаха днес във Варшава.

Обама призова световната общност да подкрепи Порошенко, включително чрез подпомагане на подготовката на украинските сили на реда и армията. Президентът на САЩ обеща, че страната му ще осигури за силовите структури на Киев бронежилетки, прибори за нощно виждане и средства за комуникации на стойност 5 милиона долара.

Двамата лидери обсъдиха също кризата в Украйна и начините за нейното разрешаване, а също така планове за намаляването на енергийната зависимост на Киев от Москва.

Днес Порошенко трлябва да се срещне и с френския президент Франсоа Оланд. Новият украински президент, който спечели изборите още на първи тур на 25 май, ще встъпи в длъжност на 7 юни.

Днес временният украински държавен глава Александър Турчинов отпътува за източната част на страната, където властите провеждат повече от месец антитерористична операция. Досега само в Донецка област са убити 300 терористи, гласят официалните съобщения. Така властите наричат водещите въоръжени действия срещу тях проруски сепаратисти в района.