"Обръщаме се към колегите от Реформаторския блок - партийните лидери и министри - да гарантират стабилността и сигурността в страната, като се включат активно в кампанията на Трайчо Трайков, а не в партийни договорки с ГЕРБ. Само изборът на силен и независим десен президент ще предпази държавата и обществото от несигурността и слабостта на премиера и мнозинството"

С този призив се обърнаха от ДСБ към колегите си от дясната коалиция - ДБГ, СДС, БЗНС, НПСД и лидерите им, повечето от които и министри, след като премиерът Бойко Борисов заплаши РБ, че ще "преформатира кабинета" и ще се раздели с десницата. 

 
От формацията на Радан Кънев описаха позицията си заплахите на Борисов така:

Опасно, срамно и политически недопустимо е Борисов да дестабилизира държавата с предизборна цел. Заплахите срещу политически опоненти, бягството от парламентарен дебат и ограничаването на изборните права на българите в чужбина са свидетелство за недопустима слабост на премиера в кризисна международна обстановка. Нека Борисов поеме политическата си отговорност и подаде оставка след неизбежната изборна загуба, а не да хвърля държавата в хаос по време на кампания. 

Позицията дойде само час и половина преди часа, в който премиерът Бойко Борисов свика извънредно Министерския съвет за днес - 17,30 ч. Дневен ред на сбирката няма, но според източници на Клуб Z темата ще е готовността на министрите и на партиите от управляващата коалиция да продължат да участват в управлението на страната. 

Очаква се на срещата при Борисов да присъстват и председателите на парламентарните групи на управляващото мнозинство.

Срещата е свикана, след като министър-председателят постави ултиматум на Реформаторския блок, който звучи така:

Групата иска да преформатирам правителството. Или реформаторите ще дойдат и ще се държат като управляваща партия, или довиждане. С кое ние заслужаваме да ни бият всеки ден по главата, че нещо нередно правим".

Според сайта на правителството в уречения час на сбирката днес сред "коалиционните" представители на властта ще има отсъстващи. Вицепремиерът Меглена Кунева е на планирано събитие в Стара Загора в качеството си на министър на образованието.