Вторник ще е ден разделен. Това казал на реформаторските министри премиерът Бойко Борисов в началото на днешното извънредно заседание на Министерския съвет, цитиран от БНТ по неофициални източници. То започна в 17,30 часа и продължи 3 часа.

По-рано днес премиерът се появи изненадващо в парламента, малко след като извънредното заседание на НС пропадна заради липса на кворум. То беше свикано по настояване на БСП и ДПС, но депутатите от РБ също гласуваха против тази "ваканция". 

"Или реформаторите ще се държат като управляващи, или довиждане", избухна в НС Борисов.

"Не може в Министерския съвет да сте коалиция, а в Народното събрание - опозиция". С тези думи се обърнал премиерът Бойко Борисов към министрите от Реформаторския блок в началото на извънредното правителствено заседание, цитиран от БНТ.

Борисов цитирал изказвания на министри реформатори, които са правени по негов адрес пред депутати.

"Страх ли те е, Лукарски? Пиле шарено ли съм, Москов? Кунева, искаш ли, да спра парите на учителите, след като ги давам предизборно?".

Тези въпроси задал Борисов. Той обвинил реформаторите в лъжа, че ГЕРБ са виновни за проблемите около гласовете "не подкрепям никого" за президентските избори. "Няма да дам да се подигравате с мен и с ГЕРБ", казал им още Борисов. "Има предел и за мен той настъпи, или сме заедно, или не сме", категоричен бил Борисов. 

След него първа говорила вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева. "Имаме вашата подкрепа и благодарение на нея постигаме резултати. Трябва да намерим начин да продължим". Тя се оправдала, че има вътрешна опозиция вътре в Реформаторския блок.

Румяна Бъчварова обаче репликирала да не се оправдават с проблемите в РБ, на което Кунева припомнила, че имаше предложение за подписване на анекс към управленското споразумеете, което ГЕРБ са отхвърлили.

После думата взел военният министър Николай Ненчев. Той казал: "Г-н премиер, прав сте. Ние вършим нещата, не както трябва." "Прав сте господин премиер, поведението ни е изключително безотговорно. Аз знам усилията ви за бежанците", продължил Ненчев.

Найден Зеленогорски от ДБГ също обещал да се опитат нещата да вървят по-добре.

Общият тон на изказванията на представителите на РБ на заседанието бил в дух на самокритика и обещания за лоялност.

Оставаме в коалицията, няма оставки

"Не сме говорили нито за развод, нито за брак. Коалицията - ГЕРБ, РБ и ПФ -препотвърди подкрепата си за управлението и правителството и стабилността". Това обяви на брифинг след края на заседанието лаконично здравният министър Петър Москов.  "Дали има напрежение? Има, когато има президентска кампания. Това води до напрежение, но то не бива да излиза извън рамките на добрия тон", каза той.

Той повтори, че всяка една от партиите в управляващата коалиция е препотвърдила подкрепата си за управлението.

Председателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски отрече, че са били подлагани на другарски съд. "Ако някой си мисли, че може да бъдем подложени на другарски съд, особено аз, много се лъже", каза той.

Той съобщи, че заедно с ГЕРБ са уточнили дневния ред на парламента за следващото извънредно заседание във вторник и депутатите от РБ ще бъдат в зала. В дневния ред са влезли всички точки, за които реформаторите настояваха – комисията за "Белене", поправките в Изборния кодекс и намаляването на лихвите върху предсрочените задължения, съобщи Зеленогорски.

"Има известно влошаване на комуникацията в управляващата коалиция. Понякога се повяват искри. Но това е нормално. Ще продължим с подкрепата си", каза той. Зеленогорски отрече да е ставало дума за оставки.

По-късно пред БНТ Кунева каза, че категорично не приема определенията, че Борисов "им се е карал"(подобна информация изчиташе от заседанието с източник ГЕРБ).

Нямаше никакви особени индикации – аз не съм ги получавала от РБ от моите колеги, за такъв тип вододел - каза тя по повод начертания ден вторник. - Тук обаче трябва да имаме нещо предвид – РБ наистина в момента е в сложна ситуация, каза вицепремиерът и образователен министър.

Тя напомни, че трябва, когато опозиционната част от реформаторите се изказва в парламента, да е ясно, че зад думите им не стои целият РБ.

Ние сме 4-ма министри в кабинета от РБ – ние влагаме много усилия, както и парламентарната ни група, декларира още Кунева.