Силната фискална позиция на България, устойчивата икономика и мащабната програма за реформи позволиха на международната кредитна агенция "Мудис" да запази кредитния рейтинг на страната на равнище Baa2 със стабилна прогноза. Това става ясно от годишния доклад на "Мудис".

Кредитният рейтинг на България не е променян от тази агенция от лятото на 2011 г. Две нива над нас са първокласните държави - от рейтинг А3 нагоре. А две стъпки под над започват проблемните държави - от оценка Ba1 надолу.

"Рейтингът на България е подкрепен от параметрите на държавния дълг, чието ниво е благоприятно в сравнение с други страни от същата група, и от стабилизацията на външната й позиция", казва Марко Дзанинели, помощник-вицепрезидент и автор на изследването.

Фискалната позиция на България е силна благодарение на високата устойчивост на настоящото съотношение на държавния дълг към брутния вътрешен продукт (БВП), както и на ангажимента на властите за постепенна консолидация на фискалните показатели, без да пострада икономическия растеж, пише в доклада.

Към 31 май т. г. държавният дълг на България е 26,15 млрд. лв. спрямо 22,7 млрд. лв. в края на 2015 г. и 22,1 млрд. лв. към 31 декември 2014 г. Показателят "дълг към БВП" сега е 29,3% в сравнение с 26,4% в края на 2014 г. В това отношение България е сред ниско задлъжнелите страни в Европейския съюз, като в по-добро финансово здраве са само Естония и Люксембург.

"Мудис" очаква съотношението дълг/БВП да се увеличи незначително до края на годината, да се стабилизира през 2017 г. и да започне да намалява от 2018 г. Прогнозира се, че бюджетният дефицит на страната ще намалее до 1,3% от БВП през тази година и до 0,9% през 2017 г.

Към края на септември Министерството на финансите отчита голям излишък в хазната - 3,39 млрд. лв. или 3,8% от брутния вътрешен продукт. Това обаче се дължи на забавянето при капиталовите разходи, най-вече свързани със средствата от Европейския съюз. Очаква се изоставането да бъде наваксано в последното тримесечие на годината.

 
"Мудис" прогнозира леко забавяне на реалния икономически растеж на България (съобразен с инфлацията) от 3,6% през 2015 г. до 2,8% през тази година и през 2017 г.
 
Стабилните икономически перспективи за търговските партньори на страната от ЕС ще помогнат за продължаващо увеличение на износа. Темпът на нарастване на износа обаче вероятно ще бъде по-нисък от този на повишението на вноса.
 
Кредитната агенция отбелязва, че българското правителство е ускорило програмата си за структурни реформи и е постигнало напредък в сектори като здравеопазване, правосъдие, банки, енергетика и образование. Успешното изпълнение на реформите говорят за завръщане на политическата стабилност, което ще ще подкрепи реалния икономически растеж.
 
Прегледът на банковите активи и стрес тестовете, проведени от БНБ, показват силна капиталова позиция и устойчивост на шокове от хипотетични негативни макроикономически развития в банковата система, отбелязва "Мудис". Този резултат трябва да възстанови доверието във финансовата система на България след фалита на КТБ през 2014 г.