Бившата съдийка Румяна Ченалова продължи атаката си срещу главния прокурор Сотир Цацаров в открито писмо днес. 

"За разлика от Вас, аз не съм политически избор. Не съм използувана за политически цели и „в битката срещу прокуратурата и лично срещу Главния прокурор“, както твърдите.  Аз не водя битки, господин  Главен прокурор. Реших да кажа истината и го правя", пише тя към обвинител №1. “Царят е гол“ и това не може да се промени. Днес ще заглушите моя глас, утре нечий друг. Властта е във Вас, но е безсилна срещу истината.”

Поводът за писмото явно са думите на Цацаров на последното заседание на ВСС, в което той каза:

"Аферата КТБ ще бъде пратена в съда напролет. Времето на Ченалова също наближава."

На същото събиране на пленума на съдии и прокурори бе и неговото предложение магистратите да не могат да говорят пред Клуб Z, защото издателят на сайтът и списанието е подсъдимия Огнян Донев. Причината - публикация на един от главните противници на Цацаров в Съвета, Калин Калпакчиев.

Тогава обвинител №1 даде и ясен знак на членовете на ВСС, че не могат да го питат за делото "Яневагейт".

Ченалова отбелязва в писмото си, че Цацаров е виновен за избирателни и манипулирани проверки, намеса в дела, липса на контрол и отказ да разследва определени случаи, сред които "Яневагейт", твърденията на банкера Цветан Василев и други. 

Според бившата съдийка главният прокурор подвежда обществото, че тя не си спомня факти от разговорите, станали известни като "Яневагейт", които "биха послужили за изясняване на позорните взаимовръзки между изпълнителната и съдебна власт". Ченалова задава и редица въпроси на Цацаров. Ето част от тях:

- Защо, Господин Главен прокурор, прокуратурата избирателно се самосезира от публикации в медии и телевизионни предавания?

- Защо анонимните сигнали в определени случай са основание, а в други не за начало на наказателно преследване?

- Не е ли срамно изявлението на прокуратурата, че конкретните твърдения на Цветан Василев за конкретни събития и лица – политици не съдържали данни дори за извършването на предварителна проверка, което е обида за интелекта на българският народ?

- Защо за прокуратурата е приоритет да изясни кой е направил записите по "Яневагейт", а не дали са се случвали събитията, описани в тях? На този въпрос Ченалова допълва, че тя е обвиняема, но и пита не е ли практика осъждани лица да са основни свидетели (явни или анонимни) по делата на прокуратурата, ня които тя вярва?

- В какво се изразява прокурорският контрол по продължаващите с години досъдебни производства, част от които завършващи катастрофално?

- Защо избирателно защитихте с всички възможности следователя Петьо Петров (известен като Пепи Еврото, повече за случая с бившия шеф на Столичното следствие четете тук - бел.ред.) да избегне дисциплинарна и наказателна отговорност и нарушихте закона, съветвайки Владимира Янева по образуваното срещу нея досъдебно производство?

- Защо се намесихте ултимативно по наказателното дело срещу Цветанов и по делото "Манго" (това е дело за несъстоятелност на фирма, което е било разпределено на Ченалова. Пред "Дневник" тя обясни, че Цацаров е опитвал да й влияе за решението по него чрез Владимира Янева - бел.ред.). Това не е ли нарушение на служебни задължения, което закона определя като престъпление.Защо нито един прокурор в България не възложи предварителна проверка на фактите по "Яневагейт"?

- Защо съдебната реформа изключи възможността за контрол върху дейността на Главния прокурор и ангажиране на дисциплинарна отговорност?

- Некомпетентен ли е Димитър Узунов – представляващ ВСС , когато иззе правомощията на Пленума на ВСС и определи еднолично членовете на ВСС (всички от мнозинството, които се съобразяват с Вашата воля), които да контактуват с европейските прокурори по случая "Янева гейт"и валидно ли е решението му? 

Ченалова отбелязва още, че "страхът, контролът върху медиите са лостовете за управление на всяко псевдодемократично общество", а "свободата е най - висшата човешка ценност и възможността да я загубиш сковава хората и ги превръща в безволеви примирени същества".

"Не съм поласкана от специалното Ви внимание към мен, но съм  учудена, че чрез подобни твърдения  давате знак на подчинените Ви прокурори и съдиите, че съм извършила престъпление и трябва да бъда осъдена…А що се отнася до времето – времето на всеки от нас ще дойде – рано или късно”, заявява тя. "Не съм участвала в ”заговор за преврат и дестабилизация на държавата, както твърдят Пеевските медии, чието мнение за мен подозрително съвпада с Вашето”.

Бившата съдийка обяснява и че главният прокурор не желае да се докажат твърденията на бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева от записите, разпространени в сайта "Биволъ". Тя допълва, че такова дело не е образувано и такива въпроси не са й задавани.

Ченалова атакува и представляващия ВСС Димитър Узунов и работата на Съвета.

"Защо се намесихте ултимативно  по наказателното дело срещу Цветанов  и по делото ”Манго“ (бел.ред. дело за несъстоятелност на фирма). Това не е ли нарушение на служебни задължения, което закона определя като престъпление?", казва още тя.