Ръководството на швейцарския фонд “Бруно Мансер”, посветил дейността си на опазването на околната среда, призова холивудската звезда Леонардо ди Каприо да се оттегли от поста си посланик на ООН по въпросите на климата, който той заема от септември 2014 г. Това се налагало заради обвързаност с корумпирани бизнесмени, съобщава руската агенция РИА “Новости”.

Припомня се, че през август т. г. Министерството на правосъдието на САЩ е разпоредило проверка на фондацията на именития актьор “Leonardo DiCaprio Fandation” по повод подозрения за съучастие в измамни операции на малайзийския държавен фонд “1MDB”. На фондацията на Ди Каприо били преведени неправомерно три милиарда долара.

Истината е, че правосъдното министерство на САЩ разпореди проверка през юли т. г., а в края на август съд в Лос Анджелис не откри нарушения и съдебното преследване срещу фондацията на Леонардо ди Каприо беше прекратено.

Продължава обаче процесът по 136-страничен обвинителен акт срещу други лица, включително срещу малайзийски висши чиновници по обвинение в източване на милиарди долари от фонда “1MDB”.

Според РИА “Новости” директорът на швейцарския фонд “Бруно Мансер” Лукас Щрауман настоявал Ди Каприо да се оттегли като посланик на ООН по въпросите на климата.

“Ди Каприо неизменно отказва да обясни близките си отношения и финансовите си взаимообвързаности с малайзийския фонд “1MDB”. Това е недопустимо. Ди Каприо не съумя да се дистанцира от малайзийската корупция. Той е длъжен да се оттгели от поста си посланик на ООН по климата”, цитиран е Щрауман.

Засега няма реакция на Ди Каприо по изнесеното от РИА “Новости”. Негов индиректен отговор беше вчерашната европейска премиера на новия му документален филм “Before the Flood” (“Преди наводнението”).

За пръв път 96-минутната лента беше показана на 9 септември т. г. в Торонто в рамките на международен филмов фестивал, а на 21 октомври и в САЩ. Целта е да се привлекат колкото се може повече хора да покрепят каузата за спасяването на климата.

“Не исках да всявам страхове, нито да представям статистики и факти, които са известни”, заяви по повод европейската премиера на филма Ди Каприо. Неговата цел била да се прозре какво трябва да се предприеме незабавно, “за да оставим планетата на идните поколения като добро място за живот.”