10,7% от децата у нас живеят в нищета, като нито една тяхна потребност не може да бъде изпълнена поради липса на финанси. С материални лишение са 54%, а 33,4% от тях са в риск от бедност. Това сочат данни на Националния статистически институт за 2015 г.

Две пети от децата нямат къде да учат и да си пишат домашното, едно хранене с месо или риба веднъж дневно, както и пари за книги извън учебниците. Близо половината деца не могат да си позволят да почиват извън дома поне седмица в годината, 43,1% нямат и финансите за достъп до полезни занимания като плуване, свирене, участие в младежки организации, 45,9% нямат екипировка за спорт и игри навън.

Бедните се увеличават. Линията се вдига с 0,6%, а относителният дял нараства с 0,2%. Социалните помощи са ключови - без тях бедните ще са с 6,4% повече, което ще ни постави на дъното на цяла Европа.

Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (53.3% за 2015 г.), но други рискови фактори са началното или никакво образование - 57,9% от бедните са с такова. Въпреки това има работещи и висшисти под прага на бедността - 2,1%.

Най-бедни са самотните възрастни хора, самотните родители с деца и домакинствата с три и повече. Ако в домакинството живее човек над 65 години, рискът за бедност се увеличава с 29,5%