Учени са постигнали нов рекорд на плазмено налягане - ключово за извличане на енергия от термоядрен синтез - което означава, че източник на чиста и устойчива енергия е по-близо от всякога.

Новият рекорд е 2,05 атмосфери - 15% над предишния от 1,77. И двата са постигнати в специалният реактор Alcator C-Mod в Масачузетският технологичен институт.

Макар евтиният домашен реактор да е още далеч в бъдещето, повече налягане означава ускорени реакции в реактора и са знак, че се доближаваме до реактор, който да бъде технологично и икономически жизнеспособен. Предимствата пред обичайната ядрена енергия е, че няма радиация или шанс за авария от типа на Чернобил.

Новият рекорд подсказва на учените и коя е следващата стъпка. Той показва, че методът за синтез със силно магнитно поле засега е най-ефективният.

За да постигнат това налягане, реакторът се загрява до 35 милиона градуса по Целзий - над два пъти повече от температурата в ядрото на Слънцето. Това не е случайно - същите процеси протичат във всички звезди от този тип. Експериментът е продължил 2 секунди, в които е имало 300 трилиона термоядрени реакции.

Тези три променливи - температура, налягане и време - в момента работят компромисно. Например, Alcator C-Mod достига най-високо налягане, но други реактори са по-горещи или държат по-дълго.

Но налягането е най-важно за това колко енергия се произвежда - според специалистите от MIT, това е "две трети от предизвикателството" на термоядрения синтез.