ГЕРБ предлагат всички гласове с квадратчето "Не подкрепям никого"да бъдат броени за валидни за всички видове избори и да се върне първоначалната версия, която Данаил Кирилов предложи в заседанията на правната комисия като неин председател. 

Това съобщиха шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и кандидат-президентката Цецка Цачева на пресконференция, предавана на живо във Фейсбук профила на премиера Бойко Борисов.

"Във връзка с отчитане на резултатите при задължителното гласуване и въведената за пръв път в България възможност "Не подкрепям никого", е много важно, справедливо, да бъдат отчитани тези резултати под това квадратче за всички видове избори, като във всеки един от случаите и спрямо избирателната активност, и спрямо конкретния вот на гражданите, да се счита за валиден този глас", заяви Цецка Цачева.

Това бе първоначалното предложение на ГЕРБ, но срещу него възрази депутатът от РБ Димитър Делчев, който отбеляза, че така при парламентарни избори този вот ще увеличава бариерата от 4% и ще прави по-трудно малките партии да влизат в парламента. Според последните социологически проучвания гласуването с "Не подкрепям никого" може да достигне 10%. В сегашния вариант на Изборния кодекс тези гласове реално се преброяват и записват като отделна категория от невалидните, но не играят друга роля. Ако обаче бъде приет първоначалния вариант на ГЕРБ, "не подкрепям никого" ще бъде третирано от методологийте за броене като партия. Ако получи например 10%, тази фантомна партия ще избута по-малките от нея, а после, тъй като не съществува, гласовете за нея ще се разпределят на останалите партии.

Това би довело до парламент от 3 до 4 партии. Делчев предложи бюлетините с този вот да са валидни, но да не се броят при изчисляването на общия вот за партиите.

Предложението първоначално бе отхвърлено, а после прието. В зала обаче влезе насред скандал допълнителен вариант, в който това важи не само за парламентарния, а и за всички видове гласуване, което според много специалисти ще доведе до проблеми при мажоритарните избори - президентски и за кмет на община.

"Промените в Изборния кодекс ще бъдат факт, точно затова се свиква извънредно заседание на парламента във вторник", обеща Цветан Цветанов.

Цачева добави, че ГЕРБ ще искат и да отпадне правилото за образуване на повече от 35 секции в чужда държава, тоест да няма никакво ограничение, както и да може в една изборна секция да има повече от една урна. Цветанов подчерта, че ГЕРБ неправилно са обвинявани, че искат да ограничат вота на българите в чужбина, и заяви, че Реформаторите са предложили настоящата цифра.

В действителност по време на дебатите около секциите Реформаторите настояваха дълго време за по-голямо число - 50 секции. Патриотичният фронт обаче не искаха и да чуят за толкова много. В крайна сметка това число се появи в законопроект на ГЕРБ, подписан обаче от депутати от РБ и ПФ. 

Кандидат-президентката отбеляза, че ще присъства като редови депутат в залата при гласуването.

"Смятаме, че по този начин ще могат да се прекратят абсолютно всякакви спекулации от страна на Реформаторския блок", заяви Цветанов.

По-късно от Патриотичния фронт и Атака разпространиха позиция на кандидат-президента на ПФ и Атака Красимир Каракачанов, който заявява, че ако ГЕРБ махне ограничението на секциите, те ще напуснат властта.