Стинг е „натъжен и разтревожен” от сведенията, че нелегални мигранти са били открити да работят в италианското му имение. Имотът, в който се отглеждат маслини, грозде и други плодове, и се простира на 3500 дка, е част от полицейско разследване срещу наемането на нелегални мигранти, пише „Гардиън“. Работниците, които не са получили право да се установят в Италия, са били изпратени от фирма да се трудят в различни имения в Тоскана, включително и това на легендарния певец.

Според „Дейли телеграф“ италианските прокурори са на мнение, че собствениците на имоти не са знаели, че работниците пребивават незаконно в страната. Бившият фронтмен на „Полис“ е направил изявление, че е „натъжен и разтревожен да научи, че независимата компания, наела земя от него, може би е замесена в съмнителни практики по наемане на работници“.

Очаквам италианските власти да се справят с проблема и да изправят виновните пред съда –  казва Стинг. – Въпреки че компанията, за която са работили мигрантите, не е свързана с нашата дейност, тъй като и моето име се появи във вестниците, надявам се, че съдът ще хвърли необходимата светлина върху неприемливите трудови практики във винопроизводството.“

Около 30-40 работници, чиито молби за убежище още не са били разгледани, са били ангажирани да се трудят в земи на рокзвездата миналата година, съобщи водещият разследването прокурор Антонио Санджермано пред британския „Телеграф“. На 11 души са повдигнати по няколко обвинения, включително за търговска измама, печалба от незаконен труд и фалшификация на документи.

„Стинг не е знаел за това и според нас дори не е бил и в Италия по това време. Той не е част от нашето разследване”, твърди Санджермано.

65-годишният Стинг, чието истинско име е Гордън Съмнър, притежава от 16 години имение близо до Флоренция. Фермерски магазин продава различни продукти, произведени в имението, включително зехтин от ръчно брани маслини, зеленчуци, плодове, мед и местен салам.

Марка червено вино, наречено Sister Moon – по една от песните на Стинг, бе признато за едно от 100-те най-добри италиански вина по-рано тази година.

Скандалът съвпадна с дългочакания нов хитсингъл на Стинг, който обяви завръщането си към по-рокаджийските корени на "Полис".

"Площад Славейков"