Нито една държава членка на ЕС не предлага нови санкции срещу Русия заради бомбардировките над Алепо, обяви днес върховната представителка на съюза по външна политика и сигурност Федерика Могерини.

Трябва обаче да припомним, че разговорите по Сирия в петък в Лозана с участието на външните министри на САЩ и Русия Джон Кери и Сергей Лавров не доведоха до пробив. Единственият резултат беше, че представителите на двете суперсили се договориха да... продължат да си говорят.

В същото време Русия изпрати по посока Сирия единствения си самолетоносач "Адмирал Кузнецов" с 1980 души екипаж.

"Това е ясен сигнал, че стопаннът на Кремъл не желае решение чрез преговори. Той иска военна победа", написа днес в. "Билд".

Най-тиражният германски всекидневник изброява пет мерки, които биха могли да възпрат Владимир Путин:

Ембарго за високи технологии

Без западно ноу-хау Русия няма да е в състояние нито да добива суровини, нито да произвежда оръжия. Шефът на външната комисия на Европейския парламент, християндемократът Елмар Брок заявява за изданието: "Нужно е ембарго на високите технологии. Агресорът трябва да е наясно – водената от него война има последствия."

Да се блокира Северен поток

Русия планира да разшири с нова тръба газопровода си под Балтийско море, стигащ до Германия – Северен поток. "Путин финансира войната си с приходите от доставки на газ. Ето защо трябва да блокираме строежа на нова тръба", цитиран е експертът по външни работи на екопартията Съюз 90/Зелени - Омид Нурипур.

Забрана за влизане в ЕС

Досега ЕС наложи забрана за влизане в държави от Съюза на 150 лица – руснаци и украинци, блокира и банковите им сметки. Безпроблемно списъкът би могъл да се разшири – примерно в него да бъдат включени босове на концерни, като на "Роснефт" (Сечин) и "Газпром" (Милер).

Бойкот на Мондиала

През 2018 г. Русия ще е домакин на Световното първенство по футбол. Това носи престиж и много пари. Бойкот на мондиала в Русия би улучил Путин двойно.

Забранена за полети зона

Това би бил най-прекият, но и най-опасният път, за да се спрат бомбардировките над Сирия. В такъв случай САЩ биха рискували сблъсъци във въздуха с руски бомбардировачи. Според експерти обаче забранена за полети зона би бил най-голям шанс Русия да бъде притисната за намиране на политическо решение.

Малко вероятно е официален Берлин да подкрепи тези и други нови санкции срещу Русия. Докато в мнозинството си християндемократите на канцлерката Ангела Меркел са склонни на нови наказателни мерки, съуправляващите социалдемократи категорично отхвърлят подобна опция. Те залагат на диалога. Председателят на парламентарната им фракция Томас Оперман заявява за “Билд”:

"Сега са ни нужни бързи решения за Сирия и Алепо. Санкциите действат само в средносрочна и дългосрочна перспектива, макар и това да не е сигурно."