Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е получила смъртна заплаха, след като изразила резерви към проект за резолюция за светите места в Йерусалим. Това съобщи посланикът на Израел в организацията Кармел Шама-Коен, цитиран от Франс прес.

Внесеният от седем арабски страни текст критикува еврейската държава за това, че ограничава достъпа на мюсюлмани до свещени за исляма места в Йерусалим. Той бе приет в четвъртък от комисия на ЮНЕСКО и веднага бе заклеймен от Израел като "отричащ хилядолетната връзка между Йерусалим и евреите". Текстът предстои да бъде подложен на гласуване в Изпълнителния съвет на оргаизацията за евентуално окончателно приемане.

„Арабските страни се държат омразно и хулигански срещу останалата част от света и срещу ръководството на ЮНЕСКО. Генералният директор Ирина Бокова получи заплахи за живота си и се наложи охраната ù да бъде подсилена“, каза посланик Кармел Шама-Коен пред израелското обществено радио.

След гласуването в четвъртък Израел обяви, че прекратява сътрудничеството с ЮНЕСКО, напомня Франс прес. Спорният текст се отнася за Храмовия хълм в Източен Йерусалим, който след 1967 г.  е под контрола на Израел. ООН смята тази анексия за незаконна.

Храмовият хълм е третата светиня на исляма и най-свещеното място за евреите. Той е под административно управление на Йордания, но Израел контролира всички пътища за достъп към него.

В деня на гласуването Бокова се дистанцира от текста. Тя заяви, че „наследството на Йерусалим е неделимо и всяка от неговите общности има право на изрично признаване на своята история и на връзката си с града“, добавя агенцията.