БРЮКСЕЛ—Председателята на Европейския съвет Херман Ван Ромпьой обяви днес, че започва посредническата си мисия между държавите-членки и Европейския парламент за номинация на нов председател на Европейската комисия другата седмица.

С тази задача го натовариха 28-те национални лидери в Европейския съвет на неформалната си вечеря в Брюксел на 27 май.

Ромпьой трябва да провери възможно ли е в съвета и в парламента да има достатъчни мнозинства за избора на приемник на португалеца Жозе Барозу. Неговият втори петгодишен мандат начело на комисията изтича на 1 ноември.

Според договора на ЕС Европейският съвет номинира квалифицирано мнозинство следващия председател на Комисията, а Европейският парламент го утвърждава. 

Последните европейски избори на 22-25 май  бяха първите, на които парламентарните партии номинираха свои кандидати за поста на Барозу. Съветът по договор не е длъжен да посочи някого от тях, но ги пренебрегне рискува парламенът да отхвърли номинацията му.

Най-големите политически групи в парламента обещаха, че ще подкрепят кандидата на Европейската народна партия Жан-Клод Юнкер в опита му да сформира необходимите мнозинства сред европейските депутати и правителства. ЕНП излезе от изборите с най-много депутати (222) в 751-местния парламент.

За Юнкер обаче липсва единодушие в съвета.  Против него вече се обявиха открито Великобритания, Унгария, Швеция, които все още нямат блокираща квота.

„Ще се консултирам с парламента следващата седмица,“  каза Ван Ромпьой на пресконференция предшестваща откриващата се тази вечер в Брюксел среща на Г 7.

Той не изключи да има консултации с европейските лидери от групата още тази вечер или утре.