Урок за учебниците по източване на банка – така може да се опише 6-годишната сага с „ИПК Родина 1“, една от най-новите и големи печатници за вестници в София.

През годините КТБ е отпуснала поне 40 млн. евро кредити на компаниите собственици на комплекса - „Принт трейдинг“ (със старо име „ИПК Родина 1“) , „София риъл естейт“ и „Партнер лизинг“. Това показват документи, с които Клуб Z разполага.

Зад трите фирми стоеше тандемът Делян Пеевски-Цветан Василев, превърнали се по-късно в яростни врагове.

След гръмкия фалит на КТБ синдиците наложиха възбрани върху печатницата, надявайки се да върнат обратно заеми за 72,85 млн. лв. Да, ама не.

Сградите и земята вече са спазарени за 4,39 млн. лв. от дружество, свързано с Делян Пеевски. Предстои да разберем за колко ще бъдат продадени машините и оборудването.

При всички положения огромна част от дълга към КТБ ще изчезне. Същата КТБ, която беше спасена с 1,8 млрд. лв. държавни пари.

А помните ли, че през октомври 2014 г. три одиторски фирми направиха анализ на състоянието на фалиралата КТБ. И оцениха 4,2 млрд. лв. като несъбираеми кредити. Ето как потънаха част от милионите в пирамидата КТБ:

22 януари 2010 г.

Създадена е фирма „ИПК Родина 1” ЕАД с капитал 50 000 лв. Едноличен собственик е „Обединени български вестници” АД, съвместно дружество на Ирена Кръстева (майка на Делян Пеевски) и Цветан Василев. За управител е избрана Кръстева, а освен нея в Съвета на директорите влизат Ерих Шпан и Теодора Танева, по това време дясна ръка на банкера Цветан Василев. Предметът на дейност на дружеството включва полиграфическа дейност.

15 март 2011 г.

"ИПК Родина 1" купува фирма "София риъл естейт" ЕООД заедно с притежавания от нея голям терен (55 дка) в столичния кв. "Христо Ботев", до летище София. Според договора за покупко-продажба имотите стават собственост на тандема Пеевски-Василев за сумата от 15 176 000 евро (29,68 млн. лв.). Цената на незастроения парцел излиза по 276 евро/кв. м.

1 юни 2011 г.

"София риъл естейт", вече собственост на "ИПК Родина 1", получава разрешение за строеж на печатница върху земята.

17 септември 2011 г.

КТБ отпуска на "ИПК Родина 1" 20 млн. евро кредит. Средствата са за проект „Изграждане на нова печатница ИПК Родина 1“. В полза на банката са ипотекирани теренът и правото на строеж.

9 май 2012 г.

КТБ отпуска друг кредит от 20 млн. евро на „София риъл естейт“ и „Интерфин България“, като отново е ипотекирана земята под бъдещата печатница.

3 декември 2012 г.

"София риъл естейт" се влива в "ИПК Родина 1". В договора е упоменато, че дружеството притежава терени, върху които е изградило нов издателско-полиграфически комплекс "Родина 1". И още – че печатницата притежава високотехнологично оборудване, доставено от водещи производители като "Кьониг и Бауер"-Германия и "Мюлен Мартини"-Швейцария. Към тази дата полиграфическият комплекс е пуснат в експлоатация (има акт 16).

Лятото на 2013 г.

Подаден е годишен финансов отчет на "ИПК Родина 1". Оборудването на печатницата е оценено на 29,71 млн. лв. към 31 декември 2012 г. А прилежащият терен фигурира в активите със стойност от 29,68 млн. лв., за колкото беше придобит през 2011 г. Общата стойност на комплекса е 59,4 млн. лв.

9 октомври 2013 г.

"ИПК Родина 1" продава на "Партнер лизинг" целия полиграфически комплекс до летището за сумата от 62 млн. лв. без ДДС. Вероятно сделката е по договор за финансов лизинг. "Партнер лизинг" е известна в бизнес средите като лизинговото дружество на Цветан Василев.

14 август 2015 г.

Върху основната сграда на печатницата и земята е наложена възбрана по молба на КТБ–в несъстоятелност. Мярката е заради 10,4 млн. лв. дълг на „Партнер лизинг“ към КТБ.

22 февруари 2016 г.

Наложена е втора възбрана по молба на КТБ – този път върху целия полиграфически комплекс. По новото изпълнително дело сумата, която синдиците на фалиралата банка търсят от „Партнер лизинг“, е 62,45 млн. лв.

12 август 2016 г.

Частният съдебен изпълнител Стоян Якимов публикува обява за публична продан на печатницата с 11 186 кв. м разгъната застроена площ, без машините и оборудването в нея, но със земята. Теренът е намален от първоначалните 55 дка до 27,9 дка, защото част от него е предвидена от столична община за улици в квартала. Търгът е по искане на синдиците на КТБ, а началната цена е 2,31 млн. лв.

9 септември 2016 г.

Продажбата е спряна. Официалния мотив гласи, че е пристигнала данъчната оценка от общината и началната цена трябвало да бъде над нея. Възможно е обаче бъдещият купувач да се е притеснил от прекалено ниската първоначална цена и евентуалната негативна обществена реакция. Стоян Якимов публикува втора обява за същите терени и сгради, като този път началната цена е почти два пъти по-висока - 4,39 млн. лв.

16 октомври 2016 г.

Свързаното с Делян Пеевски дружество „София принт инвестмънт“, учредено дни преди втората публична продан, печели търга за земята и сградите на печатницата. Това потвърждава пред „Капитал“ съдебният изпълнител Стоян Якимов. Конкуренция не е имало. Печатарските машини ще бъдат пуснати на търг в отделна процедура.