Още двама противници на турския президент Реджеп Ердоган, избягали у нас след проваления опит за преврат през юли, са предадени тихомълком на Анкара, предаде БГНЕС.

Случката се разчува благодарение на разкритията на бившия вътрешен министър Ефкан Ала, станал жертва на направените след метежа рокади в кабинета. Той говорил пред парламентарна комисия в Анкара.

Двамата поддържали профила в туитър на интернет феномена "Фуат Авни". Той предизвика редица скандали с разкритията си за управляващите.

Ето какво заявил Ефкан Ала пред депутатите:

"Фуат Авни не е един човек, а цяла група. Тя се е занимавала с проучване на правителствени документи, събирала е и е огласявала данни, отваряла е досиета, подслушвала е хора от правителството. После е започнала подслушвания на хора от партиите извън управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Така се е превърнала в огромна организация. Средно годишно подслушваните от нея са между 250 000 и половин милион души. Ако един от тях говори с 10 човека, смятайте за какво мащабно подслушване става дума.“

Скандалните разкрития на "Фуат Авни“ в социалната мрежа започват от аферата в периода 17-25 декември 2014 г. Тогава в грандиозни корупционни схеми са изобличени 90 на сто от управляващите. В рамките на 2-3 месеца са сменени десетки директори на службите за сигурност, но е нужно време за това в националното разузнаване.

Според ексминистър Ала 99 на сто от служителите в разузнаването са сменени, 35 000 са преназначени на други места, над 5000 са уволнени, но много от тях в съюз с магистратите са върнати на постовете си. Голяма част от разузнавачите са пенсионирани и близо 40 000 души се простиха с работата си в сектора, пише в.“Джумхуриет“.

Турските власти все още не са наясно колко са онези, които захранват с конкретни данни профила на "Фуат Авни" и клатят държавата.

Известно е обаче, че двама от тях са успели да се прехвърлят в България и са предадени обратно. Кога са преминали границата, кога българските власти са ги върнали на Турция - това не се съобщава нито в турските медии, нито пък българските са били известени официално, което напоследък се наложи като традиция.

В Турция пишат, че Фуат Авни е избягал в България, но всички там са наясно, че става дума за група, контролираща и огласяваща данни, които компрометират правителството в Анкара. Според Ефкан Ала със сигурност има и други, свързани с мистериозния профил в туитър, които обикалят Европа, но още не са разкрити.

Пишещите под това име са хора от управляващата ПСР, имат над 3 милиона последователи в социалната мрежа, след като се регистрираха на 18 февруари 2014 г. в нея. Името Фуат Авни стана много популярно, след като огласи данни от грандиозната афера за корупция и подкупи в космически размери от декември 2014 г., за редица нередности в изборите и тайните операции на кабинета.

На 20 юли т. г.  - 5 дни след опита за военен преврат, бе арестуван Акиф Мустафа Кочигит, нарочен за лидер на групировката. Той бе директор на финансовото разузнаване в правителството.

В нито една от публикациите не се посочва кои са двамата служители във въпросната дирекция, задържани в България, и при какви обстоятелства са предадени на турските власти, кога и защо е станало това, искали ли са политическо убежище, имало ли е някаква съдебна процедура.

Така тихомълком на 10 август бе предаден бизнесменът Абдуллах Бююк, нарочен за спонсор на организацията на ислямския проповедник в Пенсилвания Фетхуллах Гюлен, въпреки и в противоречие със съдебното решение у нас.

На 14 август българските власти върнаха двама мъже, обвинени, че членуват в сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК). Още е един последва съдбата им на 30 август.

На 17 октомври стана ясно, че два дни преди това властите в София буквално "връчват" на южната ни съседка седмина мъже, заподозрени във ФЕТО - организацията на Гюлен, обявена от властите в Анкара за терористична. Те били открити между товарите за експорт в каросерията на турски ТИР, пътуващ за Румъния. Сред тях са трима комисари, уволнени от полицейските дирекции в Диарбекир и Коджаели, доцент доктор - преподавател в университета в Малатия, журналист от закрития вестник “Заман“, преподавател по физика и математика в гимназия в Бурдур и обвинен в търговия с наркотици собственик на магазин.