От 2017 г. плащанията в брой ще се ограничат за суми до 5000 лв. Това гласят промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, приети на първо четене от Народното събрание. Сега прагът е 10 000 лв.

Същото предложение бе направено и миналата година. Тогава идеята бе прагът да падне от 15 000 директно на 5000 лв., но парламентът прие балансиран вариант с 10 000 лв.

Новият опит за ограничаване на кешовите плащания ще засегне голяма част от оборота в държавата и очаквано предизвика най-разгорещени дебати.

"Пет хиляди лева е прекомерно нисък праг. Излиза, че от 2017 г., ако човек реши да си купи кола на старо от най-масовите – с цена между 5000 и 10 000 лв., трябва да мине през цялата процедура с откриване на банкова сметка и преводи. Вече няма да може по начина, по който са свикнали хората - да се разплатят с продавача, да си направят договор с нотариална заверка и въпросът да приключи", коментира Петър Славов от Реформаторския блок.

Колегата му Мартин Димитров определи като "обезпокоително" предложението за намаляване на безкасовите плащания до 5000 лв. Това е прекалено ниска сума за България, прекалено ниска сума за село, каза зам.-председателят на ПГ на Реформаторския блок.

"Ако приемете по-ниския праг от 5000 лв., истинският ефект ще е за банките. За мен това е наивно лобиране в полза на банките", каза още Димитров.

Реформаторите призоваха текстът да бъде коригиран между първо и второ четене, като се запази ограничението от 10 000 лв.

Георги Търновалийски от БСП също се изказа срещу по-ниския праг от 5000 лв. Той даде пример със собственик на имот, който получава около 450 лв. месечни доходи от наем.

"В този случай всичко трябва да минава по банков път, защото общият наем за цялата година ще е над 5000 лв. И какво се случва - отново "наливаме в мелничката" на банките, за да се плащат такси за превод и такси за теглене на средствата, които са постъпили по банков път", обясни Търновалийски.

Мотивите на вносителя, че така било в ЕС, не са състоятелни, защото разликите в бизнеса и доходите с България е все още огромна, добави депутатът.

В закона сега действително се казва, че ако плащането е по договор, чиято обща стойност е равна или надвишава 10 000 лв., тогава задължително трябва да се използва превод или внасяне по платежна сметка. Ако прагът бъде свален на 5000 лв. от 1 януари 2017 г., това би засегнало всички договори за наем над 416,7 лв. месечно (213 евро) за срок от минимум 1 година.

Ефектът за имотния пазар ще бъде голям, тъй като в повечето квартали на София масовите двустайни апартаменти (извън луксозния сегмент) се дават под наем за 200-300 евро месечно.