Пиенето и отслабването никога не са вървели ръка за ръка. Вероятно това е защото сме свикнали с идеята за биреното коремче или пък защото след третата боровинкова водка е много по-вероятно да накараме таксиметровия шофьор да се отбие до някой денонощен дюнер по пътя към дома, пише Yahoo news.

Колкото и да е странно, изглежда има доказателство, че пиенето и отслабването са свързани поне по два начина, които могат да ви помогнат да намалите килограмите си – единият е добър, другият е лош.

Да започнем с добрия. Изследване от 2010 година от Архива за вътрешна медицина отбелязва, че жените, които пият редовно и умерено, примерно по едва до две чаши алкохол на ден, е много по-малко вероятно да качат килограми в сравнение с хора, които изобщо не пият.

Ключът е редовната и умерена употреба на алкохол. (Можем да се справим с това.)

Всички сме чували, че пиенето е пълно с излишни калории. Телата ни изгарят алкохола, а каквото остане след това (захар, хмел, обелки от картофи) се превръща в мазнини. От тук идва идеята за биреното коремче, както и производството на неща като „просеко за отслабване“. (Ето затова алкохолът не се асоциира с позитивния външен вид.)

Въпреки това, изследването твърди, че метаболизмът на всеки човек реагира различно на алкохола в зависимост от това дали е „трениран“ да се справя с умерени количества. Така че, ако препиете или пък близвате по един Блъди мери само при пълнолуние, тялото ви или не може да се справи, или пък няма никакъв опит да преработи алкохола и всичко се превръща в мазнини.

Но ако приемате редовно, всеки ден и без да прекалявате, алкохол, тогава тялото ви всъщност знае как да преработи правилно алкохола и се радвате на всички ползи от подобрения метаболизъм.

Лу Уанг, който ръководи изследването в болницата „Brigham and Women’s" в Бостън, казва, че телата на умерените и редовни пиячи „използват повече енергия, изгарят повече калории от алкохола – дори повече от съдържащите се – по време на преработката“.

И този ускорен метаболизъм всъщност им помага да отслабват по-лесно от хората, които не пият изобщо. (Така ви се пада, въздържатели!)

Така че, ако тренирате тялото си с редовен алкохолен режим, това ще ви помогне да отслабнете, което звучи като най-добрата здравна програма изобщо.

Разбира се, има и лош начин, по който алкохолът може да ви помогне да отслабнете, ако не сте съвсем умерени и сте склонни към саморазрушение.

Ако сте алкохолик, прекаленото пиене ще намали килограмите ви, но по най-лошия възможен начин.

Приемането на големи количества алкохол може да измами стомаха ви, че е пълен и така да разбърка тялото ви. Това увеличава стомашните киселини, което може да предизвика диспепсия, хронично повръщане и постоянно раздразнен стомах и болки в корема. Злоупотребата с алкохол може да навреди на черния ви дроб или да го разруши напълно. Това със сигурност ще ви помогне да отслабнете, защото просто ще ви убие. Позитивното е, че накрая може да сте един прекрасно изглеждащ... труп.