“Гражданин на райха” откри огън в Бавария и рани четирима полицаи, двама от които тежко. Единият е  опериран, но има опасност за живота му.

Трагедията се разигра тази сутрин в град Георгенсмюнд, южно от Нюрнберг. Там започна полицейска операция по иземане на легално притежавани оръжия от 49-годишен “гражданин на райха” поради сигнал, че има опасност да злоупотреби с тях.

“Преценихме, че този човек вече не отговаря на условията да притежава оръжия. Поради тази причина беше решено те да му бъдат отнети”, заяви полицейски говорител, но не съобщи име.

Още с нахълтването на униформените в къщата му 49-годишният мъж открива огън. Куршуми раняват тежко двама полицаи, други двама техни колеги са с по-леки наранявания. Стрелецът, който също е пострадал, е задържан.

Той е “гражданин на райха”, каквито има предимно в Бавария, откъдето тръгва политическият възход на Хитлер, но не само там. Според германското контраразузнаване “граждани на райха” са особено активни в дясноекстремистките среди в страната. Какъв е техния брой, не се съобщава.

Тези хора не признават Федерална република Германия. Твърдят, че Германският райх продължава да съществува и до днес. За тях границите на страната са тези от 1937 година, сиреч една Германия, която е с над една трета по-голяма територия от тази на сегашната ФРГ.

“Гражданите на райха” не признават германската конституция, органите на властта и съдилищата, както и писмените уведомления.

Стрелецът от днес е получил няколко уведомления да предаде доброволно оръжията си, като са изложени и аргументите за мярката. Той не реагира. Това налага принудително изземване от силите на реда, което довежда до стрелбата.

Оказа се, че стрелецът е имал 30 оръжия - ловни и спортни.

Сега стрелецът ще отговаря не само за неподчинение, а за далеч по-тежко престъпление – опит за убийство на полицаи.

Това не е първият подобен случай в Германия. На 25 август във федерална провинция Саксония-Анхалт стрелба срещу полицаи откри друг “гражданин на райха” и Мистър Германия Адриан Урзахе (41 г.). Това стана, когато униформени атакуваха къщата, в която живее под наем, по искане на собственика, който го беше осъдил да опразни имота.  Там Урхазе организираше сборища на неонацисти, беше обявил и своя република. Тогава също бяха ранени двама полицаи.