СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Федералното правителство подкрепя Украйна и полага усилия за диалог с Русия, който да доведе до политическо решение на кризата. Русия трябва да смени курса – от конфронтация към сътрудничество. Президентът Путин е длъжен да озапти сепаратистите в Украйна. В противен случай ще последват нови санкции срещу Русия.

Това заяви днес Ангела Меркел в правителствена декларация пред Бундестага. Канцлерката изложи позицията си, малко преди да отлети за Брюксел за среща днес и утре на държавните лидери от Г-7.

Форматът трябваше да е Г-8 (Франция, Германия, САЩ, Канада, Италия, Великобритания, Япония и Русия) и да се проведе в Сочи. Заради украинската криза и отцепването на Крим Русия бе изхъврлена от елитния клуб, а срещата на Г-7 бе свикана в Брюксел. Официални домакини са президентът на Европейския съвет Херман ван Рампьой и шефът (все още) на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

“Г-8 не е само икономическа общност. Тук става въпрос за общност на държави, които споделят едни и същи ценности, сред които и спазването на международното право”, обоснова изключването на Русия Меркел.

Тя подчерта също, че Русия е накърнила териториалната цялост на Украйна, визирайки Крим.

Така канцлерката даде да се разбере, че отстраняването на Русия от Г-8 не е само временна мярка. 

Меркел обяви също, че нейното правителство стои зад вече оповестените санкции срещу Москва и че е готово на още по-сурови мерки, ако Русия не предприеме реални стъпки към свалянето на напрежението в Украйна.

“Санкциите не са самоцел. Нашето желание е тясно сътрудничество с Русия”, обяви канцлерката, но добави: “Въоръжени сме с достатъчно търпение, щом иде реч да наложим правото на самоопределение. След като Русия не контролира в достатъчна степен границите си и многобройни бойци могат да навлизат в Източна Украйна, то това допринася за дестабилизирането на съседката. Ако това не престане, ние няма да се поколебаем да наложим нови санкции на Русия.”

Ангела Меркел засегна и още една важна тема – заплахите на Великобритания да излезе от ЕС, ако кандидатът на Европейската народна партия за президент на ЕК Жан-Клод Юнкер бъде избран на поста. След евровота премиерът Дейвид Камерън предупреди, че в такъв случай референдумът за излизането на страната му от ЕС става неизбежен, а на него бритнаците в болшинството си ще кажат “НЕ” на членството в съюза.

“Всичко друго, но не сме равнодушни по въпроса дали Великобритания ще остане в ЕС”, заяви Меркел. Тя обаче хвърли поредното предизвикателство към Лондон – държи на кандидатурата на Юнкер и ще се бори да постигне  мнозинство в Европейския съвет в негова полза.

По-рано днес и другият кандидат за президент на ЕК, социалдемократът Мартин Шулц застана зад конкурента си Юнкер, като обави и мотивите си.

“Нужен ни е широк съюз, за да можем да отговорим на предизвикателстствата и да си възвърнем загубеното доверие. Сега не е време за водене на партийна политика. Предизборната борба приключи”, изрече Шулц за онлайн изданието на “Шпигел”.