Излиза нова книга на Джон Р. Р. Толкин. „Берен и Лутиен”, легендата за любовта между простосмъртен герой и елфическа кралска дъщеря, ще бъде публикувана в самостоятелен том, обяви издателство „Харпър Колинс”. Предстоящата книга ще включва всички известни версии на историята за Берен и Лутиен, част от голямата предистория на събитията от „Властелинът на пръстените”.

Големият роман на проф. Толкин „Властелинът на пръстените” излиза за първи път през 1954-1955 и се превръща в световен бестселър. Трайният успех на книгата я прави един от големите източници на попкултурата и съвременна класика. В 2001-2003 г. филмовата компания „Ню Лайн” повери заснемането на суперпродукция по романа на режисьора Питър Джаксън. С огромен бюджет, звезден състав, включващ Лив Тайлър, Шон Бийн, Иън Маккелън, Иън Холм, Кейт Бланшет и саундтрак от Хауърд Шор, филмовата трилогия беше обречена на успех и получи общо четири награди „Оскар”. Между 2012 и 2014-а екипът на Джаксън засне и три филма по „Хобит”, прелюдията към „Властелина”.

berenДжон Роналд Руел Толкин умира през 1973 г., преди да е успял да завърши предисторията и митологията на света, описан в двата си романа. От 1977-а до днес синът му Кристофър Толкин, действащ като редактор и издател на бащиното си литературно наследство, подрежда и редовно публикува материал от впечатляващото количество записки на стария писател и лингвист.

Легендата за Берен и Лутиен е една от четирите главни сюжетни линии в митологията на Толкиновата Средна земя и играе важна роля в цялостния замисъл на Толкин за завършен корпус от митове и псевдоисторически текстове. Любовната история и драмата на простосмъртния герой и полубожествената кралска дъщеря е разказвана от автора в няколко различни версии – включително в дълъг романс в стихове. Тези варианти на наратива са разпръснати в поредицата посмъртни издания, но сега за първи път ще бъдат обединени в едно тяло.

„Берен и Лутиен” ще излезе точно сто години след като съпругата на Толкин, Идит, танцува за него в горите на Източен Йоркшир в разгара на Първата световната война и неволно го вдъхновява за началото на тази вълнуваща история.

Книгата ще бъде публикувана през май 2017.

"Площад Славейков"