Изглежда, международната коалиция, оглавявана от САЩ, има намерение да се захване с това, което Русия все обещаваше, но така и не направи. А именно - да започне да воюва сериозно с терористите от "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.). Иракските войски заедно с кюрдското, шиитското и сунитското опълчения, подкрепяни от американците и по земя (където действат според различни данни от 600 до 2000 военнослужещи от САЩ), и от въздуха, започнаха щурма на Мосул. Това е вторият по големина след Багдад град в Ирак. Преди две години иракската армия позорно избяга от Мосул и терористите го превзеха на практика без бой. Оттогава този град се превърна в най-важната крепост не терористичната държава.

И ето че сега иракското правителство, подкрепяно от западните държави, реши най-накрая на прогони терористите. Иракският премиер Хайдер ал Абади произнесе енергично обръщение към нацията, като призова жителите на града са неселение 1,5 милиона души да оказват помощ на войските, които започнаха да настъпват към Мосул. Вече стават бойни сблъсъци. По-специално колона на правителствените войски бе атакувана от самоубийци, в резултат на което загинаха близо 70 военнослужещи.

Трябва да кажем, че в Москва не без известно вълнение гледат на това, което се разгръща в Ирак. Защото щурмът на Мосул непременно ще бъде сравняван с опитите на сирийските правителствени войски да превземат Алепо. Операцията продължава вече няколко месеца. Напълно очевидно е, че войнството на Асад, подкрепяно от руската авиация, затъна там сериозно. Причиите са очевидни - в резултат на петгодишната гражданска война войските на режима са изтощени, те могат да бъдат попълвани предимно за сметка на алевитската община, съставляваща не повече от 12 на сто от населението на страната. Кремъл, подразнен от това, че продължаващите вече година бомбардировки в Сирия на руската авиация не дадоха резултат, одобри масираните въздушни удари в Алепо. Резултатите последваха незабавно. Градът така и не бе превзет. Но Западът обвини Владимир Путин във военни престъпления. Германските медии неведнъж съобщиха, че канцлерката на ФРГ Ангела Меркел смята да предложи на колегите си в ЕС засилване на санкциите срещу Русия. А британският външен министър Борис Джонсън и шефът на Държавния департамент на САЩ Джон Кери вече заявиха, че разглеждат възможността за налагане на санкции срещу Сирия и Русия заради изострянето на ситуацията около Алепо. Най-накрая ЕС заяви, че бомбардирането на болници, медицински работници, училища и необходимата на населението инфраструктура, а също така използването на варелни и касетъчни бомби и химическо оръжие срещу цивилното население "представляват катастрофална ескалация на конфликта" и "могат да бъдат военни престъпления".

Голяма част от Алепо е превърната в развалини заради бомбардировките.

 

При тези обстоятелства щурмът на Мосул може да послужи като косвено оправдание за жестоките бомбардировки в Алепо, ако бъде съпроводен със съпоставими жертви сред цивилното население и разрушения. Путин вече побърза да изпревари с уязвяването западните "контрапартньори":

"Ако ни казват, че много хуманитарни проблеми възникват покрай Алепо, ние, разбира се, можем сега да покажем на нашите партньори Мосул и да им кажем: Имайте предвид, тук също живеят стотици хиляди хора. Та това е милионен град и използването на авиация и артилерия е много опасно с оглед на възможните жертви сред мирното население. Надяваме се, че нашите американски и в дадения случай френски партньори ще действат избирателно и ще направят всичко, за да минимизират, а най-добре - да изключат желтви сред мирното население. Разбира се, нямаме намерение по този повод да раздуваме истерия така, както това правят нашите партньори на Запад."

Можем да си представим как ще злорадстват в Москва, ако щурмът прерасне в тежки загуби сред мирното население.

Но ако изведнъж успеят да превземат Мосул с малко кръв, без много жертви, това ще даде повече аргументи на тези, които обвиняват Москва в излишна жестокост в Алепо. Трябва да кажем, че има шансове за това. Най-вече за това, че иракските военни успяха да създадат дву-трикратно числено превъзходство над терористите. Такова преимущество силите на Асад край Алепо нямат. Подозирам, че руските военачалници, отговорни за победата в Сирия, още отсега се вълнуват - не дай си Боже при янките да се получи това, което никак не се удава в Алепо. И ето как чрез медиите вече бива разпространявана версията на дипломатически източник, че САЩ постигнали тайно споразумение с "Даеш". В съответствие с тази договорка хиляди бойци уж ще напуснат безпрепятствено Мосул.

Забавно е, че точно сега руското Министерство на отбраната обяви за спирането на бомбардировките в Алепо и че бойците могат относително спокойно да напуснат града по специалните коридори...

---

* Авторът е руски журналист. Зам. главен редактор е на опозиционното онлайн издание "Ежедневний журнал", откъдето препечатваме коментара. Заглавието е на Клуб Z.